(Ni)Je li lepo smejati se tuđoj nesreći? - Men`s Health

(Ni)Je li lepo smejati se tuđoj nesreći?

Tridesettrogodišnji mladić Daren je sam sebe izbo u porodičnoj kući u engleskom gradu Lesteru. Istraga je, međutim, pokazala da nije reč o samoubistvu. Nesrećni čovek je kupio novu jaknu, za koju je mislio da je otporna na ubode i hteo da isproba njeno dejstvo u praksi.

Znate li zašto se smejemo “crnjacima”?

U ovoj tragičnoj priči nema ničega smešnog. Zato odgovorite iskreno jeste li se nasmejali dok ste je čitali? Makar malo? Makar na trenutak?

ŠTA KAŽU PSIHOLOZI?

Osećanje zadovoljstva dok gledatemo nečiju nesreću naziva se šadenfrojd (schadenfreunde). Schaden znači nesreća, a freude označava zadovoljstvo.

Prema psiholozima,svako je imao takvu vrstu iskustva.

Pogledajte: Jednostavan ključ za vašu sreću

Ričard Smit, profesor psihologije na Univerziteta u Kentakiju i autor knjige The Joy of Pain: The Dark Side of Human Nature, smatra da schadenfreude ima svoju svrhu: omogućava nam da se osećamo superiornije. Schadenfreude je najsnažniji ako pati neko ko nam nije drag.

Profesorka s Prinstona Suzan Friske i njena studentkinja Mina Cikara su 2013. godine elektronski merile aktivnost mišića zadužene za osmeh tako što su im prikazivale fotografije povezane s različitim stereotipima.

Psihologija: 7 trikova koje svako treba da zna

“Ako beskućnik, siromah ili starija osoba udare u vrata od providnog stakla, to nije smešno”, kaže Fiske. “Ali ako je to tip u skupocenom odelu, to je ljudima malo smešnije.” Sve zbog toga što ljudi ne veruju bogatašima i zavide im, objašnjavaju naučnice.

MEĐUTIM…

Kada treba da se zabrinemo zbog svog šadenfrojda? Ukoliko se zadovoljavamo nepravdom i užasnom nesrećom, a posebno ako duže uživamo u patnji i bolu žrtve. Ukoliko to potraje duže od nekoliko trenutaka, prelazi liniju normalnog i postaje jedna verzija sadizma, ističu stručnjaci.

Novi afrodizijak: Smehom do njenog orgazma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *