Problem sa erekcijom? Možda nemaš dovoljno ovog vitamina - Men`s Health

Problem sa erekcijom? Možda nemaš dovoljno ovog vitamina

Nova istraživanja koja su sproveli naučnici iz Italije su pokazala da nizak nivo vitamina D može povećati rizik od nastanka erektilne disfunkcije.

Kada su istraživači testirali 143 muškaraca sa različitim oblicima erektilne disfunkcije, pronašli su da skoro polovina ispitanika ima nedostatak vitamina D, a samo jedan od pet je imao optimalni nivo. Zanimljiv je podatak da je muškarac sa teškim oblikom erektilne disfunkcije imao čak 24 % niži nivo vitamina D u odnosu na muškarace sa blažim oblicima bolesti.

Pročitajte i Vitamin za zdravu spermu 

REZULTAT ISTRAŽIVANJA

Prema studiji Alesandre Barasi i njenog istraživačkog tima, nedovoljni nivo vitamina D može podstaći proizvodnju slobodnih radikala odnosno superoksidnih jona. Slobodni radikali izazivaju potrošnju nitro oksida u telu koji imaju važnu funkciju – da štite krvne sudove i pospešuju njihov rad. Rezultat istraživanja: Upravo ovo može biti uzrok odsustva erekcije!

“Nitro oksid izaziva opuštanje krvnih sudova što poboljšava protok krvi a samim tim i normalnu erekciju”, kaže Leri Lipšultz, urološki savetnik Men’s Health-a. Bez dovoljne količine azotne kiseline u organizmu, krvni sudovi se ne mogu dovoljno opustiti kako bi se omogućila adekvatna erekcija.

Pročitajte i Kako se boriti sa erektilnom disfunkcijom?

PROBLEM SA EREKTILNOM DISFUNKCIJOM

Ako patite od problema sa erektilnom disfunkcijom, obavezno se konsultujete sa vašim lekarom i uradite analize koje će pokazati koliki je vaš nivo vitamina D u krvi. Za ED pacijente koji utvrde da imaju nizak nivo, studija preporučuje uzimanje suplemenata kako bi se nadoknadio optimalni nivo, vrednosti od 30 ng/ml ili iznad.

Pročitajte i Uticaj Cialisa u lečenju erektilne disfunkcije tokom terapije zračenja

Za muškarce sa normalnim erektilnim funkcijama, Ddr Baradi ima odlične vesti. Naime, Alesandra trenutno radi na jednoj studiji koja bi trebalo da dokaže da li suplementacija vitamina D može da deluje kao preventivna mera za odlaganje bolesti erektilne disfunkcije.

Pročitajte i  Akne kod odraslih muškaraca: uzroci i preventiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *