Povećavaju li suplementi rizik za nastanak raka testisa? - Men`s Health

Povećavaju li suplementi rizik za nastanak raka testisa?

Naučnici su otkrili vezu između supstanci koje sadrže kreatin ili antrostenedion i većeg rizika od tog oboljenja i to za oko 65 odsto.

Pogledajte: Najbolji suplementi za masu su…

Muškarci koji uzimaju takve suplemente pre 25. godine tokom tri ili više godina, češće dobijaju rak testisa.

Profesor Tongzang Zeng koji je predvodio studiju sprovedenu na Jejl univerzitetu je rekao: “Što ranije počnete da koristite takve suplemente, u većem ste riziku. Isto važi i za one koji dugo koriste takvu suplementaciju. Rizik povećava i uzimanje više tipova suplemenata odjednom”.

Dnevna doza kreatina: Koja je prava i zdrava doza kreatina?

KAKO SU DOŠLIO DO TOG ZAKLjUČKA?

Istraživači su ispitali gotovo 900 muškaraca iz Masačusetsa i Konektikata. Od tog broja, 356 je imalo dijagnozu raka testikularnih gonocita.

U intervjuima, naučnici su želeli da znaju koje suplemente koriste, ali i da li puše, piju, da li imaju istoriju te bolesti u porodici, kao i da li su nekada povredili testise.

Najbolje za najbolje: Idealni tip i oblik kreatina za vas

Nakon što su uzeli u obzir sve te faktore, uz starost i rasu, otkrili su da su oni koji su koristili suplementaciju u 65 odsto većem riziku od raka testisa.

“Upotrebom” se smatrala konzumacija jednog ili više suplemenata, barem jednom nedeljno tokom četiri uzastopne nedelje ili duže.

Ipak, naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja, kako bi se sa sigurnošću mogla ustanoviti uzročno posledična veza između suplemenata i raka testisa.

Pogledajte i: O kreatinu, proteinskim pločicama i insulinu

Studija je objavljena u stručnom časopisu British Journal of Cancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *