Šta se dešava kada uzmemo probiotike? - Men`s Health

Šta se dešava kada uzmemo probiotike?

Predviđeno je da će vrednost industrije dobrih bakterija u 2022. godini dostići 42 biliona evra, pa smo stavili probiotike pod mikroskop da vidimo da li zaista toliko dobro rade.

Izbalansirajte zdravlje iznutra

01

UNUTAR TRAKTA

Sve se više veruje u ideju da opšte zdravstveno stanje polazi iz stomaka.  Verovanje kaže – zaštitite dobre bakterije i vaše telo i um će biti zdraviji. Ali ne posežite odmah za jogurtom. Najbolji izbor su kapsule otporne na kiselinu, koje štite probiotike od stomačne kiseline sve do trenutka dok ne stignu do utrobe. Za maksimalnu iskorišćenost uzimajte ih pola sata pre doručka.

02

RATNO STANJE

Efekat prve doze može da varira od jedva primetnog komešanja creva do dijareje. Ukoliko vam se desi najgori scenario, ne brinite. Armija naseljenih gljivica koje izazivaju umor kod čoveka –  posledica prevelikog unosa šećera ili refinisanih ugljenih hidrata – započinje maratonsku bitku protiv dobrih bakterija. Ona može biti eksplozivna, ali rezultat je oslobođeno stanište i povećanje energije. 

03

PREJEDANJE ZELENIŠOM

Nažalost, pozitivni efekti ovih suplemenata su privremeni i traju tek onoliko koliko ih uzimate. Za dugoročne rezultate potrebno je da povećate unos prebiotika koji hrane dobre bakterije i da im dozvolite da se prirodno razvijaju, kako ne biste morali padobranom da ih dopremate do stomaka. Najbolji izvor za to su namirnice sa vlaknima, poput špargle, kupusa i mladog luka. Uključite ih u doručak.

04

HRANA ZA MOZAK

Bilo da uzimate tablete probiotika ili prebiotike, poboljšanje stanja vašeg stomaka može imati srećne posledice. Presek petnaest studija pokazuje da dodavanje „prijateljskih“ laktobacila i bifidobakterija ishrani u periodu od mesec dana pozitivno utiče na mentalno stanje. Polazeći od hipoteze da postoji čvrsta veza između stomaka i glave, studije iznose da probiotici mogu da podstaknu funkcije centralnog nervnog sistema i pomognu i ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije, kao i u poboljšanju pamćenja.

05

Pročitajte i  9 tajni nutricionizma: Bez poštovanja ovih pravila nema mršavljenja

STIŽE POJAČANJE

Kao dobrodošli pobunjenici, probiotici pomažu i u gubljenju težine – na primer, ograničavaju apsorpciju masti u crevima. Jedna studija iznosi da su osobe koje su tri meseca uzimale rhamnosus laktobacile izgubile na težini skoro 50% više u odnosu na ostale; druga studija kaže da čak i mala doza gasseri laktobacila, ukoliko se unosi 12 nedelja, može za 8,5% da smanji masnoću u predelu stomaka. Možda je vreme da pozovete pojačanje.

Grčki jogurt: 8 razloga zbog kojih bi trebalo da ga jedete svakodnevno

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *