Svi pričaju o pranju ruku, šta se dešava sa umivanjem? - Men`s Health

Svi pričaju o pranju ruku, šta se dešava sa umivanjem?

U poslednje vreme se dosta govori o pranju ruku. Međutim, lice je najizloženije spoljašnjim agensima, pa bi na umivanje trebalo obavezno obratiti pažnju.

Donekle je opšte poznato pravilo da se lice umiva dva puta dnevno, ali ne pridržavaju se svi ovog pravila. Stručnjaci kažu da je to u redu, jer to zavisi od tipa kože i od toga da li ste se znojili i sl. S druge strane, neki odlaze u krajnosti – od onih koji se umivaju “samo za specijalne prilike” (da, postoje takve osobe), do onih koji se umivaju 5-6 puta dnevno.

Trenutna situacija nalaže da umivanje nikako ne preskačete. Zamislite scenario da neko zaražen virusom korona kine u vašoj blizini i sitne kapljice završe na vašem licu – umivanje je sastavni deo održavanja higijene.

Ljudima koji imaju masniju kožu i probleme sa aknama preporučuje se da umivaju lice i u normalnim uslovima, kada nema pandemije, tri puta dnevno. Oni koji imaju suvu kožu – dva puta dnevno. Sada kada vlada opasnost od zaraze, ako ste boravili napolju, kada operete ruke, umijte i lice. Za pranje lica koristite blaga sredstva, jer umivanjem svakako otklanjate površinski sloj kože i deo prirodne masnoće koju koža prizvodi kako bi se zaštitila. Posle umivanja kožu zaštitite hidrantnom kremom, budući da je često pranje i umivanje isušuje, zbog čega nastaju i bore.

Pijte dovoljno vode, ostanite zdravi: 5 koraka do hidriranog organizma u kućnom režimu

Foto: Shutterstock

Izvor: Mondo

 

Pročitajte i  Zbog ovih stvari izgledate starije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *