Da li je lekovita cikorija zdrava zamena za kafu? - Men`s Health

Da li je lekovita cikorija zdrava zamena za kafu?

Za mnoge je kafa nezaobilazan deo svakodnevnice. Zbog toga se stalno govori o njenim pozitivnim i negativnim efektima, kao i koliko kafe dnevno je preporučljivo.

Najčešći negativni efekti koje kafa izaziva su osećaj anksioznosti, povišen krvni pritisak, glavobolja, insomnija.. Zbog svega toga su sve popularnije različite zamene za tradicionalnu kafu, a među njima je i cvet – cikorija.

Cikorija je višegodišnja biljka, koja raste u prirodi širom Evrope, Severne Amerike, a pažljivo se uzgajala i u drevnom Egiptu – što govori o prepoznatljivosti njenog značaja. U Francuskoj je cikorija bila najpopularniji substitut 1800-ih godina, za vreme nestašice kafe.

Njen ukus je veoma sličan klasičnoj kafi, a potiče od prženog korena cikorije. Postoje dokazi o tome da napitak od cikorije pomaže smirivanje upalnih proceca, pobolljšava zdravlje creva i snižava šećer u krvi. Osim toga, cikorija je odličan izvor probiotičkih vlakana – inulina koji je prepoznat kao sastojak koji pospešuje gubitak kilograma, a bogata je manganom i vitaminom B6 (Healthline).

Kada se ne preporulučuje konzumiranje cikorije?

Kao i kod svake biljke – postoje stanja i oboljenja kod kojih njihova primena nije preporučljiva i ovo se odnosi na ljude alergične na divlje biljke, koje spadaju u porodicu korova (poput ambrozije). Takođe, ne preporučuje se ljudima koji su imali kamen u žuči, trudnicama i dijabetičarima – zbog toga što snižava nivo šećera u krvi.

ZAKLJUČAK

Ukoliko ne spadate u neku od pomenutih rizičnih grupa, preporučuje vam se da isprobate i uvedete kafu od cikorije u svoj život.

Da li ste znali zašto u kafu treba sipati so?

Foto: Shutterstock 

Pročitajte i  Guarana, moćna biljka neverovatnog dejstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *