Uskoro novi lek za rak prostate? - Men`s Health

Uskoro novi lek za rak prostate?

Svake godine od ove bolesti umre oko 11.000 ljudi u Velikoj Britaniji, a u najvećem broju slučajeva rak je dijagnostikovan nakon što se bolest proširila po celom telu. Nedavno objavljenaa studija ukazala je na mogućeg uzročnika ove opake bolesti, kao i do odgovora na pitanje zašto se i kako širi. 

Kako da umanjite rizik od raka prostate povećanjem broja seksualnih partnerki

Naučnici iz Britanskog istraživačkog centra proučili su uzorke tumora prostate, kao i uzorke tumora koji su sekundarni (što znači da su nastali od prvog). U pitanju je uzorak od deset obolelih muškaraca.

SVAKE GODINE U BRITANIJI OD RAKA OBOLI 42.000 MUŠKARACA

Probajte mešavinu začina koja je odlična prevencija raka

Iščitavanje DNK koda otkrilo je način na koji ova vrsta raka metastazira, što je naučnicima omogućilo da naprave “porodično stablo”, odnosno, grafikon koji prikazuje kako se ova bolest menja i širi kroz određeni vremenski period.

Pročitajte i: Rak debelog creva sve više pogađa mlađe muškarce

Čini se da većina ćelija raka ostaje na istom mestu, ali mali broj ćelija može da se širi, odnosno metastazira – stvara nove ćelije tumora na novim mestima. Upravo ove ćelije su “koren” raka i na njih bi se trebalo fokusirati tokom terapije.

OČEKUJE SE NOVI LEK PROTIV RAKA PROSTATE

Rak dojke kod muškaraca: kako ga prepoznati?

Lekari se nadaju da će u budućnosti uspeti da pronađu upravo ove ćelije kod svakog pacijenta. Tako bi svaki pacijent dobio ličnu terapiju, zasnovanu na genetskom kodu, odnosno “porodičnom stablu” tipa raka od kojeg boluje. Ovakav sistem lečenja povećao bi stopu uspešnosti lečenja od ove bolesti.

Obratite pažnju na neobične simptome raka u ranoj fazi

Profesor Dejvid Nil s Univerziteta u Kembridžu rekao je da lekovi već postoje, ali da se istovremeno radi na proizvodnji novih lekova.

Pročitajte i  Otkrijte recept za sreću

Koji su simptomi raka koje često ignorišemo?

Ipak, skrenuo je pažnju da će ceo naučno-istraživački proces trajati između tri i pet godina.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *