Da li treba da odlazimo na spavanje gladni? - Men`s Health

Da li treba da odlazimo na spavanje gladni?

Jedan od najpoznatijih mitova o mršavljenju jeste da treba da idete gladni na spavanje. Australijski nutricionisti su pokušali da daju odgovor na pitanje da li smete da jedete neposredno pre spavanja, kao i koju hranu svakako treba da izbegavate ako želite da smršate.

Pročitajte i Sedmodnevni vodič za bolji san

Dok vi spavate, organizam obavlja niz radnji: obnavlja i umnožava svoje ćelije, vari hranu i radi niz drugih bioloških stvari neophodnih za život. Svi ti procesi u telu traže energiju, koje organizam uzima iz hrane unesene tokom tog dana i noći. 

“Ako ste pre sna uneli hranu bogatu praznim kalorijama poput table čokolade ili kutije sladoleda, nivo krvnog šećera će vrlo brzo porasti, a dobijena energija će se automatski u telu pretvoriti u masne naslage”, kaže australijski guru zdravog života dr Tim Robards. 

Zbog mirnog sna bolje je da nekoliko sati pre odlaska u krevet ne jedete nikakvu hranu, kako vas probava ne bi držala budnima.

Ako ipak večerate neposredno pre odlaska na spavanje, najbolje bi bilo da odaberete hranu sa niskim nivoom šećera i ugljenih hidrata.

Pročitajte i 4 namirnice za bolji san

“Za miran san je bolje da jedete proteine i masti od kojih se sastoje sve ćelije u telu – dozvoljeno je organski uzgojeno meso, jaja, voće poput avokada, ali i maslac. Jedite celu i neprocesuiranu hranu koja polako sagoreva i otpušta hranjive stvari”, predlaže Robards.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte i  Kako ton zvona utiče na vaše buđenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *