Nedostatak sna utiče na obim vašeg struka - Men`s Health

Nedostatak sna utiče na obim vašeg struka

Ako ste primetili da nakon neprospavane noć na poslu ili u gradu, unesete u organizam više kalorija i veće količine hrane, naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji imaju odgovor. Naime, oni su otkrili da čak i jedna neprospavana noć može da se odrazi na porast apetita već sledećeg dana.

Pročitajte i Odličan razlog da odete na spavanje ranije

ISTRAŽIVANjE

Dr Hengji Rao i tim njegovih kolega proučavali su grupu od 40 zdravih ljudi uzrasta od 21 do 50 godina, koji su imali redovan san od 6 do 8 sati.

Nakon 9 sati redovnog sna, Rao je izabrao grupu ispitanika, koja je trebalo da ostane budna sledeće noći, a cilj istraživanja je bio upoređivanje jelovnika i ishrane ove dve različite grupe. Tokom istraživanja, naučnici su analizirali regularne snimke mozga.

REZULTATI

Rezultati istraživanja su pokazači da je grupa koja nije dovoljno spavala, unela 1000 više kalorija u odnosu na grupu, koja je redovno spavala. Takođe su zabeležili da je grupa, kojoj je uskraćen kvalitetan san, naručivala više namirnica, koje sadrže masti i manje ugljenih hidrata u odnosu na drugu grupu.

Analizom MRI snimaka mozga, Rao je otkrio da nedostatak sna može da utiče na mrežu u vašem mozgu, što utiče na vaše donošenje odluka i celokupno ponašanje.

ZAKLjUČAK

Pročitajte i Hrana za bolji san

“Rezultati ove studije su važne implikacije za ljude koji ne spavaju redovno i kvalitetno, usled noćnih smena, izlazaka ili promene smena. Nažalost, trenutno ne znamo kako da preokrenemo negativne efekte gubitka sna na moždane funkcije i ishranu, osim da više spavate”, rekao je Rao.

Potrebno je da se obavi više istraživanja kako bi se utvrdili tačni uzroci i posledice nedostatka sna na fit liniju, ali za sada je dovoljno da znamo da samo jedna neprospavana noć može da bude odgovorna za naše prejedanje sutradan.

Pročitajte i  Šta vaše oči govore o vašem zdravlju?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *