Znate li zašto imamo trepavice? - Men`s Health

Znate li zašto imamo trepavice?

Kozmetičari se verovatno neće složiti, ali naučnici smatraju da optimalna dužina trepavica iznosi trećinu od širine oka. Ovakav odnos pomaže u održavanju vlažnosti oka – makar je to jedan od zaključaka nove studije koja pokušava da odgovori na pitanje čemu služe trepavice.

Saznajte: Zašto muškarci imaju bradavice?

“Pretpostavlja se da štite oči od sunca, prašine i da su korisne pri treptanju”, kaže Dejvid Hju, inžinjer mehanike na Institutu za tehnologiju u Džordžiji.

ISTRAŽIVANjE

Hju je s kolegama uzeo mere širine oka i dužine trepavica od dvadeset i dva sisara i poređao ih od najnižih ka najvišim – od ježa ka žirafi. Istraživači su otkrili da su trepavice duže ukoliko je oko šire. U proseku, trepavice kod životinja su duge koliko i trećina širine oka.

Otkrijte: 10 saveta za zdravije oči

Istraživači su posumnjali da je dužina trepavica povezana sa protokom vazduha, pa su izveli ekspriment kako bi potvrdili ili pobili svoju sumnju.

U laboratoriji su napravili repliku ljudskih očiju i posmatrali su koliko će vrremena biti potrebno da presuše suzni kanali u tunelu sa slabijim protoku vazduha. Došli su do zaključka da trepavice optimalne dužine najbolje suzbijaju isušivanje suznih kanala. Trepavice, zapravo, preusmeravaju strujanja vazduha u odnosu na površinu oka. Kada ne bismo imali trepavice, oko bi postalo preosetljivo na bakterije koje su uzročnici mnogih infekcija. Ukoliko su trepavice predugačke, one mogu da utiču na isušivanje oka.

ZAKLjUČAK

“Što su gušće trepavice – to bolje”, kaže Hju.

Zanimljivo, utvrđeno je da kamile imaju dva reda gustih trepavica – dupli sloj predstavlja dvostruku zaštitu od suvog vazduha punog peska. Dakle, guste trepavice bolje i efektnije štite površinu oka, kažu istraživači.

Pročitajte i  5 stvari sa kojima treba izbegavati dodir

Izvor: National Geographic Srbija

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *