Priča o Čoveku koji govori u snu - Men`s Health

Priča o Čoveku koji govori u snu

“Naravno da možeš da dobiješ moj broj telefona. To je kao da imaš direktnu vezu sa Bogom, ali još bolje, jer ja odgovaram na pozive.”

Evo kako previše spavanja utiče na vaše zdravlje

Ovo zvuči kao loš pokušaj zavođenja ili nešto što očekujemo da pročitamo na majici, zar ne? Vremenom, i jesu napravljene majice sa takvim natpisima, ali slične egomanijakalne rečenice je prvi izgovorio jedan čovek koji je to činio, ni manje ni više, u snu.

Čovek koji govori u snu – kako Adam Lenard i njegova žena vole da se govore o njegovom alter egu – rođen je u februaru 2009. godine kada je povikao “Dosta više sira! Dosta!”.

“Na kraju sam ga probudila smehom, jer je bilo veoma smešno”, priseća se Karen Slavik-Lenard.

Pogledajte i: 4 načina da smršate dok spavate

Par četrdesetogodišnjaka zabavljao se u svojim tinejdžerskim danima, ali su izgubili kontakt skoro čitavu deceniju. Godine 2007. ponovo su stupili u kontakt preko interneta i verili se samo nekoliko nedelja kasnije. Pre incidenta sa sirom, Karen – ni bilo ko drugi – nije čula Adama kako govori u snu. Dok bi neke žene bile preplašene zbog govora svojih zadremalih muževa, Karen koja je patila od nesanice i često bila budna kada se javljao Čovek koji govori u snu, smatra noćne psovke svog muža veoma zabavnim.

“Sve što je Čovek koji govori u snu rekao bilo je veoma direktno i savršeno, dok kada je budan, Adam ume da smisli samo one loše viceve”, priznaje Karen. U 2009, Karen je pokrenula blog kojim je delila Adamove govore u snu sa porodicom i prijateljima. Ubrzo je, na svoje iznenađenje, otkrila je da je blog postao veoma popularan, što je rezultiralo međunarodnom pažnjom, pojavljivanjem u medijima, izdavanjem knjige i bazom obožavalaca koji su želeli majice.

Kako funkcionisati posle neprospavane noći?

Karen smatra da je ovakvo ohrabrivanje dodatno podstaklo Čoveka koji govori u snu – postao je veoma vulgaran. Međutim, na njeno razočaranje, Adam nije govorio u snu otkad im se rodila kćerka 2013. godine – kada je pričao o 17 obrijanih majmuna i potom uzvikivao pogrdne reči u četiri sata ujutru u porodilištu.

“Nedostaje mi Čovek koji govori u snu. Ponekad čujem kako grokće u sred noći kao što bi radio kada govori u snu, pa bih rekla sebi ‘O, možda će progovoriti!’, ali nikada to ne učini”, kaže Karen. Dok je Adam postao internet senzacija, pričanje u snu zapravo uopšte nije tako retko. Stručnjaci procenjuju da oko polovine dece i 5 odsto odraslih iskusi pričanje u snu. Stručnjaci za san nisu sigurni zašto je ovakvo ponašanje češće kod muškaraca.

Pročitajte: Pričajte prljavo već večeras

ŠTA JE PRIČANjE U SNU?

Pričanje u snu ili pričanje tokom spavanja je poremećaj sna koji se može javiti u bilo kom stadijumu sna. Američka Nacionalna fondacija za spavanje (NSF) navodi da “pričanje u snu može da uključuje komplikovane dijaloge ili monologe, potpune gluposti ili mrmljanje”. Ljudi koji pričaju u snu su obično nesvesni svog ponašanja dok im neko ne kaže za to.

“Za većinu ljudi, pričanje ne izaziva nikakvu fizičku štetu. Ono jedino može posramiti ili smetati drugima koji dele istu spavaću sobu”, kaže Natali Dautovič, naučnica Nacionalne fondacije za spavanje i asistentkinja profesora psihologije na Univerzitetu u Alabami.

Saznajte i: Šta vaši snovi govore o vama?

Partneri u krevetu takođe moraju da znaju da reči nisu namerne. Imamo primer Adama, koji je sve pripisao Čoveku koji priča u snu kao osobi drugačijoj od sebe, da bi se distancirao od ludih izliva. “Nisam imao kontrolu nad tim. Nisam govorio svesno, tako da ukoliko bih ikada rekao nešto uvredljivo što je bilo upereno ka Karen, oboje bismo se smejali, jer to nisam govorio ja”, kaže Adam.

Pročitajte i  Noćno znojenje može biti alarm za uzbunu!

UZROK

Pričanje u snu može biti znak mnogo ozbiljnijeg poremećaja sna poput apneje u snu, noćnih mora, REM poremećaja ponašanja (kada pojedinac izvodi svoj san kretanjem ili pričom) ili seksomnije (kada uspavana osoba izvodi čin seksa). Pričanje u snu se može javiti i kod osoba koje imaju temperaturu, nedostatak sna, depresiju, stres ili konzumiraju alkohol ili drogu pre spavanja.

Probajte: Pet načina da bolje spavate

Adam i Karen veruju da se Čovek koji govori u snu javio kao posledica stresa. U to vreme, Adam (koji se doselio iz Engleske) se prijavio za vizu kako bi se preselio u Sjedinjene Države kod Karen. Bio je odbijen i proveli su narednih osam meseci u procesu žalbe.

“Živeli smo u limbu, bez ideje gde ćemo završiti. Živeli smo između kuće njegovih roditelja i malog stana. Bili smo potpuno nesređeni i naš ceo život visio je u rukama vladine agencije”, rekla je Karen. Da stvar bude gora, nijedno od njih dvoje nije imalo posao, a Adam se još sudio sa svojom bivšom ženom. “Mislim da je Čovek koji priča u snu bio samo ventil kroz koji je izbio sav stres i kroz koji su se izlivale sve te presmešne i strašne uvrede”, sumira Karen.

Otkrijte: 4 razloga za užinu pred spavanje

RIZICI

Ukoliko pričanje u snu utiče na vaš san, na dnevno funkcioniranje ili vezu, Dautovičeva savetuje da se obratite specijalisti za san. Pričanje u snu može izazvati nedostatak sna, koji doprinosi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti. “Sve što remeti nečiji san u spavaćoj sobi je problematično”, kaže ona.

Ono što je podjednako loše je to što pričanje u snu može da poremeti san partnera.

“Često je partner taj koji osobe dovodi do stručnjaka za san, jer je njegov ili njen san poremećen usled pričanja u snu”, navodi Ilin Rozen, profesorka na Odeljenju za medicinu sna Medicinske škole Univerziteta “Perelman” u Pensilvaniji. Jedna epizoda obično nije razlog za brigu, ali ukoliko pričanje postane glasno i često, to može biti signal pritajenog poremećaja sna.

SMEMO LI DA IH BUDIMO?

Ukratko – zavisi.

“Ukoliko je u pitanju izolovan slučaj pričanja, buđenje može učiniti da prestanu sa pričom na nekoliko minuta, ali kada ponovo zaspu, a neispavani su, možda se neće zaustaviti. Ukoliko je vezano za REM poremećaj ili neku od drugih parasomnija, buđenje može biti od pomoći ili ne, zbog čega je bitno da razgovaraju sa svojim lekarom”, navodi Rozenova.

Da li je moguće voditi razgovor s osobama koje pričaju u snu?

To, takođe, zavisi od pojedinaca.

NSF napominje da “pričanje u snu može biti spontano ili izazvano konverzacijom”. U Kareninom slučaju, priča sa Čovekom koji priča u snu bila je nemoguća.

“Kada god bih pokušala da pričam sa njim, on bi se budio”, rekla je Karen.

Izvor: National Geographic Srbija

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *