Zašto u snovima trčimo tako sporo? - Men`s Health

Zašto u snovima trčimo tako sporo?

Ukoliko ste se ikada pitali zašto u snovima trčite toliko sporo, nedavno istraživanje je pokazalo da je uzrok tome to što se snovi zapravo doživljavaju kao usporeni snimak.

Saznajte: Koliko je trčanja dovoljno da vam produži život?

Danijel Erlačer, profesor s Univerziteta u Bernu, sproveo je istraživanje koristeći lucidne sanjare one koji mogu da kontrolišu svoje snove.

ISTRAŽIVANjE

Naučnici su zahtevali od sanjara da označe vreme koristeći ranije dogovoren pokret očima. Volonteri su zatim jednostavno računali vreme praveći 10 koraka ili izvodeći gimnastičku tačku za koju im je bilo potrebno isto vreme kao za 10 koraka, a sve to beležeći vreme očnim pokretima.

Kupujete patike za trčanje? Ovo imajte na umu!

REZULTATI

Kada je upoređeno vreme potrebno za šetanje ili gimnastiku u snu s onim u stvarnom životu, naučnici su otkrili da, dok je za sve bilo potrebno više vremena u stanju sna, “značajne razlike su otkrivene samo kod zadataka sa motornom aktivnošću (šetanjem i gimnastikom)”.

Mršavite dok trčite: Koliko kalorija gubite po satu

Konkretno, bilo je potrebno čak 50 odsto više vremena za izvođenje tih zadataka u snu nego na javi. Naučnici pretpostavljaju da je to rezultat sporijeg rada mozga dok spavamo, mada ima i drugih pretpostavki.

ZAKLjUČAK

“Vaše noge predstavljaju osnovni pogon dok se krećete kroz život. Ukoliko osećate da su vam noge veoma spore, onda osećate da postoji nešto što pruža otpor vašem napretku”, kaže psiholog snova Ijan Volas.

Izvor: National Geographic Srbija

Pročitajte i  Muškarci i žene ne vide svet na isti način?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *