Sve što treba da znate o elektronskim cigaretama - Men`s Health

Sve što treba da znate o elektronskim cigaretama

Era elektronskih cigareta je u punom jeku, a samo u 2011. u 2012. godini se broj tinejdžera koji koriste elektronske cigarete udvostručio.

KAKO FUNKCIONIŠU

Izgledaju kao prave cigarete. Njihov kraj svetli kada uvlačite dim iz cigarete, a kada izdišete, stvara se oblak koji liči na duvanski dim. U pitanju je para, ista koju možemo da vidimo na rok koncertima, kaže Bred Dramond, asistent profesora na Medicinskoj školi Univerziteta Džon Hopkins.

Pročitajte i 7 trikova uz pomoć kojih ćete lakše ostaviti cigarete

Sve elektronske cigarete funkcionišu po istom principu. Unutra se nalazi baterija, toplotni element i ketridž, koji sadrži nikotin i ostale tečnosti i ukuse. Neke cigarete su za jednokratnu upotrebu, a druge imaju baterije.

DA LI SU BEZBEDNE

Nikotin unutar ketridža izaziva zavisnost. Kada prestanete da ga koristite, možete da osetite neke od sledećih simptoma: iritaciju, depresiju, umor ili anksioznost. Ovo može da predstavlja veliki problem za ljude sa srčanim problemima, a takođe može da ošteti vaše arterije.

Elektronske cigarete mogu da budu bezbednije od običnih cigareta, budući da je najveća opasnost od cigareta duvan koji one redukuju, a dodatni plus je što ne gore, pa nisu zapaljive.

Pročitajte i 5 načina da sačuvate svoje srce

„Elektronske cigarete mogu da budu manje štetne od cigareta“, kaže Dramond. „Ipak, i dalje ne znamo dovoljno o njihovim dugoročnim rizicima i neželjenim efektima.“, dodaje on.

Elektronske cigarete su predmet mnogobrojnih debata. Neki je hvale zato što redukuje rizik od bolesti i smrti, koje izaziva duvan, dok drugi smatraju da elektronske cigarete mogu nepušače i decu da navedu da ih koriste, kao i da proizvodnja elektronskih cigareta doprinosi popularizaciji duvana.

JOŠ NEŠTO…

Ako pušite i želite da prestanete, bolje je da posegnete za drugim metodama za odvikavanje od pušenja, jer se još nije sa sigurnošću utvrdilo da li elektronske cigarete imaju pozitivne efekte na ostavljanje cigarete.

Pročitajte i  Život u boji

Saznajte i na koji način ishranom možete da se izborite sa pušenjem

Ako ne planirate da prestane da pušite, možda se pitate da li bi bilo zdravije da duvan zamenite elektronskim cigaretama. Možda, ali porazgovarajte sa svojim lekarom o rizicima. 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *