Zbog čega su muškarci ugroženiji od korona virusa u odnosu na žene? - Men`s Health

Zbog čega su muškarci ugroženiji od korona virusa u odnosu na žene?

Dok se broj zaraženih povećava svakodnevno, prema analizi koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sprovela u Kini, najugroženiji su stariji ljudi s bolestima srca, krvnih sudova i vena, dijabetičari, oni sa povišenim krvnim pritiskom, hroničnim oboljenjima disajnih puteva i malignitetom. Među zaraženima su i muškarci, žene, pa i deca. Da virus “ne bira” pokazala je i vest da je koronom zaražen i poznati glumac Tom Henks. I njegova supruga Rita Vilson.

Šta muškarce čini “ranjivijima”?

SZO navodi da je više muškaraca obolelo od korone, na osnovu statistike iz Kine. Stopa smrtnosti među muškarcima je u januaru bila oko 2,8%, dok je među ženama bila 1,7%. Poznato je i to da su muškarci inače podložniji oboljevanju od gripa. Slična situacija se desila 2003. godine, za vreme epidemije SARS-a u Honkongu.

Stručnjaci su uočili određene predispozicije zbog kojih su muškarci osetljiviji:

1. Žene imaju jači imunitet zbog hormona estrogena. Ovaj ženski hormon podstiče imunološku reakciju i štiti od infekcija. S druge strane, muški polni hormon, testosteron inhibira rad imunog sistema.

2. Osim toga, odgovor leži i u genetici. Nemački molekularni biolog je objasnio da se geni odgovorni za imunološko stanje organizma nalaze na X hromozomu. Muškarci imaju jedan X, jedan Y hromozom, a žene dva X.

3. Kada je u pitanju stil života, i ovde je situacija poprilično jasna. Većina muškaraca ne vodi toliko računa o svom zdravlju i zdravim navikama, kao što to čine žene. Poznato je i to da među pušačima ima više muškaraca, što njihova pluća čini manje otpornim na viruse.

3 mita o koronavirusu u koja bi trebalo da prestanete da verujete

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Jeste li i vi imali ovaj simptom apstinencije?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *