Šake otkrivaju više nego što mislite - Men`s Health

Šake otkrivaju više nego što mislite

Šake su ogledalo zdravlja, a najmanje promene na koži ili noktima mogu da nam ukažu na skrivene zdravstvene probleme. Izgled kože šaka, uključujući i nokte, može poslužiti lekaru u dijagnostici ili sumnji na neke vrste oboljenja.

Pročitajte i: Nega za muškarce posle tridesete

Ovo su neke od važnih promena na šakama koje mogu biti u sklopu osnovne bolesti kože ili oboljenja unutrašnjih organa.

PRSTI

Perutanje kože na jagodicama prstiju može biti znak da vam nedostaje vitamina B. Niacin (B3). Niacin (B3) i biotin (B7) su zaduženi da poprave oštećenja na koži tako što podstiču prizvodnju kolagena i spečavaju sušenje. Ukoliko imate problem sa isušenim jagodicama koje se perutaju, preporučuje se konzumacija namirnica koje su bogate ovim vitaminima: ribe, gljive i avokado.

KOŽA

Ukoliko vam je koža na šakama često suva i ljušti se, a znate da to nije posledica hladnog i vetrovitog vremena, moguće je da problem prave ekscemi, psorijaza, seboreični dermatitis ili gljivične infekcije. U sličaju da nije u pitanju ni jedna od ovih bolesti, redovno mažite kožu kremom bogatim vitaminima A i E koje će stvoriti zaštitni sloj i spečiti sušenja, a u isto vreme će nahraniti kožicu oko noktiju.

Pročitajte i: Redovna higijena spašava život

NOKTI

Zdravi nokti su ružičaste boje, a svaka promena na njima može da ukaže na problem sa zdravljem i ishranom. Veoma beli nokti ukazuju na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Slabi nokti koji se lome ukazuju na nedostatak cinka u organizmu. U takvim situacijama, preporučuje se da se u ishrani uključe žitarice od celog zrna, ovsena kaša i meso.

Nokti koji se savijaju su znak da organizmu nedostaje proteina ili kalcijuma.

Preporučuje se konzumacija spanaća ili sardina. Ako se stanje ne popravi, neophodna je lekarska pomoć.

Pročitajte i  10 saveta za zdravije oči

Plavičasti nokti su posledica manjka kiseonika, pa je moguće da imate problem sa disajnim organima. Plava boja noktiju može biti znak emfizema, ali i problem sa srcem.

Izvor: Life content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *