Zašto je važno održavati higijenu telefona u vreme korona virusa? - Men`s Health

Zašto je važno održavati higijenu telefona u vreme korona virusa?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dala je puno detalja o pravilnom pranju ruku, koje je najbolja zaštita od infekcije, ali ako operete ruke pa uzmete svoj telefon, koji je pun bacila, ništa niste postigli, piše NBC News, pozivajući se na sve više izvora, koji navode da bi i telefon svakodnevno trebalo čistiti.

Koronavirus u stanju je da opstane na površini ili domaćinu do četiri sata i za to vreme postoji šansa da se proširi dalje, zato je izuzetno važno da se uz ličnu higijenu sprovodi i higijena ne samo okoline, nego i ličnih stvari, za koje je to moguće uraditi. Ovo savetuje i SZO.

Savet da se redovno čiste važi za sve lične mobilne uređaje – telefone, kompjutere, tablete, plejere, satove, slušalice… Za njihovo čišćenje, svih nabrojanih, treba vam pet minuta ukupno, praktično samo da ih pažljivo prebrišete i to bi moglo da bude od velike pomoći u sprečavanju širenja virusa.

Kako pravilno održavati higijenu telefona (i ostalih uređaja)

Isključite telefon pre nego što počnete s čišćenjem i nemojte ga uključivati par minuta nakon toga, dok se ne osuši.

Apple predlaže da za čišćenje koristite mikrofiber krpicu, koju verovatno već imate kod kuće ili na poslu. Ako imate iPhone 7 ili neku noviju verziju telefona, koja je otpornija na vodu, možete koristiti i toplu vodu sa sapunom, ali izbegavajte time da čistite otvore na telefonu, naravno i ne natapajte krpu tako da curi.

I Apple i Samsung savetuju da ne koristite agresivne ili proizvode za čišćenje uopšte, jer oni mogu da oštetite osetljivost ekrana na dodir. Međutim, kada je u pitanju masovno širenje zaraze, pronađite komporomis – izaberite sredstvo i način čišćenja, koji neće naškoditi vašem telefonu.

Ono što je vrlo bitno naglasiti jeste da, ako koristite neko specijalizovano sredstvo za čišćenje ekrana, nikad ga ne prskajte direktno na telefon, već na krpu. Nakon čišćenja vlažnim delom, obavezno prebrišite uređaj još jednom, ali ovog puta suvim delom krpe. Na taj način ćete ukloniti sve tragove vlage. Ukoliko nemate adekvatnu krpu dobro će poslužiti i najobičnija vata.

Pročitajte i  Stiže kondom koji ubija HIV

Za detalje koji su teško dostupni ili koji zahtevaju detaljnije čišćenje, možete da iskoristite štapiće za uši sa vatom. Blago navlažite vatu i utrljajte je na teško pristupačne delove i konektore..

Ako neko vreme niste skidali masku i čistili telefon sa svih strana – sad je vreme za to.

Što se tiče starijih modela telefona, koristite mekanu mikrofiber krpu i ne upotrebljavajte sredstvo za čišćenje i vodu jer su ti telefoni mnogo osetljiviji na tečnost.

3 mita o koronavirusu u koja bi trebalo da prestanete da verujete

Kada razgovarate telefonom, preporučuje se upotreba slušalica, umesto da prinosite telefon licu. Ipak, i slušalice bi trebalo očistiti pre korišćenja, jer ni one nisu otporne na bacile, samo pazite da ono čime ih čistite ne uđe u rupice i otvore.

Na kraju, ako želite da budete sigurniji da će se čišćenjem ukloniti i virusi, možete da napravite rastvor vode i alkohola u razmeri 60% vode i 40% alkohola (medicinskog, koji možete da kupite u bilo kojoj apoteci), savetuje profi blog. Umesto vode i alkohola, možete da koristite i drugu kombinaciju – destilovana voda i sirće. U ovom slučaju iskoristite rastvor koji će sadržati 50% vode i 50% sirćeta.

Nakon što završite čišćenje, ostavite telefon neko vreme isključen, da budete sigurni da su se osušile eventualne mikro kapljice, koje su možda uspele da uđu u neki od konektora. Ovu proceduru možete da obavljate onoliko često koliko želite, odnosno kad god smatrate da vam se uređaj zaprljao.

Dovoljno je da, dok se virus ubrzano širi očistite telefon jednom kod kuće, nakon posla i jednom dok ste na poslu, gde je velika koncentracija ljudi. Možda vam sve ovo zvuči banalno i bez veze, ali svakako može da pomogne u suzbijanju širenja zaraze.

Proverite: Da li pravilno održavate higijenu ruku?

Foto: Shutterstock

Izvor: Mondo/Marko Čavić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *