10 minuta igre sa ljubimcem - dovoljno za oslobađanje od stresa - Men`s Health

10 minuta igre sa ljubimcem – dovoljno za oslobađanje od stresa

Oni koji imaju ljubimce znaju šta im predstavlja topao pogled i beskompromisno poverenje, kada se vrate svojim kućama nakon iscrpnog dana.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Vašingtonu potvrđuje da vas u nekoliko minuta maženje sa ljubimcem lišava stresa.

Rezultati istraživanja su objavljeni u žurnalu AERA, a 250 studenata je učestvovalo u ispitivanju. Studenti su podeljeni u tru grupe, gde se prva grupa 10 minuta igrala sa mačkama i psima, druga grupa je to posmatrala, a trećoj su prikazivane fotografije ljubimaca na slajdovima i rečeno im je da će se kasnije u toku dana igrati sa njima. Naučnici su prikupljali uzorke kortizola, iz pljuvačke, od svakog ispitanika, počev od jutra, pre nego što je eksperiment započeo.

Rezultati su pokazali da su znatno niže vrednosti kortizola imali oni studenti koji su se igrali sa životinjama tokom dana.

 

“Već smo znali da oni studenti koji uživaju interakciju sa životinjama imaju iskustva bogatija pozitivnim emocijama. Ono što smo želeli da ispitamo je da li i koliko ljubimci utiču na stres. I utiču, što je prilično uzbudljivo, s obzirom na to da redukcija hormona stresa na duže staze može ozbiljno da utiče na fizičko i mentalno zdravlje”, obrazložila je u izjavi profesorka zaposlena na katedri za Ljudski napredak, na Univerzitetu u Vašingtonu, Patrisija Pendraj.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Gde su na svetu ljudi seksualno najzadovoljniji?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *