Ove namirnice nikako ne biste smeli da jedete - Men`s Health

Ove namirnice nikako ne biste smeli da jedete

Direktorka istraživačkog centra Radne grupe za zaštitu životne sredine Neka Lajba, koja se bavi prikupljanjem informacija i rezultata studija o toksičnim namirnicama i proizvodima, ističe kako je najveći neprijatelj našeg zdravlja prerađena hrana sa mnoštvom aditiva.

Hranite se kao Novak: Ukusan obrok bez glutena

“Mi još uvek ne znamo koje su dugoročne posledice konzumiranja ovih, da ih tako nazovem, naučnih eksperimenata”, kaže Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.

Evo koje su to namirnice koje nikad ne biste trebali da jedete:

SIR U LISTIĆIMA

“Ovaj ‘sir’ zapravo uopšte nije sir. U pitanju je smesa napravljena od mešavine mlečnih masnoća, proteina surutke, emulgatora i boja za hranu. Pun je soli i toliko mastan da u jednom listiću imate više masnoća nego u bilo kojem drugom mlečnom proizvodu iste količine “, kaže nutricionista Bet Voren.

VIRŠLE, KOBASICE, SALAME…

Prerađeno meso je puno masnoća, a može sadržati čak i do 400 odsto više soli i 50 posto više konzervanasa od običnog crvenog mesa. Osim toga, neke od mesnih prerađevina sadrže nitrate, a nitrati su hemijski aditivi koji se povezuju sa različitim vrstama raka. Ipak, i dalje se koriste u prehrambenoj industriji kako bi se pojačala boja, ukus i sprečilo brzo kvarenje hrane. Ovi sastojci bi trebali da se nalaze na etiketi na pakovanju hrane, stoga svakako obratite pažnju.

Saznajte kako možete da smanjite apetit

MARGARIN

Budući da je margarin napravljen od biljnih ulja i ima manje zasićenih masnoća od putera, dugo vremena se smatrao zdravom opcijom. Danas, pak, stručnjaci tvrde kako je upravo margarin najveći neprijatelj našeg zdravlja, jer je prepun soli i začepljuje arterije zasićenim mastima kojih ima više od putera, čime se povećava rizik od srčanog udara.

Pročitajte i  Entoni Bordejn: Templar ljudskih zadovoljstava

GAZIRANA PIĆA

Svi znamo kako su gazirana pića izuzetno nezdrava, a prosečna limenka bilo kojeg gaziranog pića sadrži čak deset supenih kašika šećera. Kad u svoj organizam unesete toliko šećera, vaše telo stvara višak insulina koji pomaže organizmu da apsorbuje šećer iz krvi i iskoristi ga za energiju, što s vremenom povećava rizik od razvijanja dijabetesa ili nekih vrsta raka.

Ukoliko vam podatak o količini šećera u gaziranim pićima nije dovoljno zabrinjavajući, onda bi možda ovo moglo biti: količina karamel boje, koja na primer Coca-Coli daje specifičnu boju, za čak 58 posto povećava rizik od raka, rezultat je najnovije američke studije.

Vreme je da prestanite da pijete gazirana pića

DIJETELNA GAZIRANA PIĆA

Iako mislite kako su ona dobra jer ne sadrže šećer, svako dijetalno gazirano piće bez šećera u sebi sadrži dosta veštačkih zaslađivača, koji povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, depresije, propadanja zuba, raka pankreasa i prevremenog porođaja.

KOKICE ZA MIKROTALASNU

U kokicama za mikrotalasnu se nalazi hemikalija za koju je dokazano da može uticati na plodnost, povećati rizik od raka i loše uticati na rad bubrega. Pored toga, neke vrste kokica za mikrotalasnu sadrže veštačke ukuse i trans masne kiseline, kao i hemikalije koje mogu uzrokovati glavobolje i mučninu.

Izvor: Klix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *