Zašto treba piti šoljicu kafe svaki dan? - Men`s Health

Zašto treba piti šoljicu kafe svaki dan?

Ljudi koji redovno piju kafu žive duže i imaju manji rizik od Alchajmerove bolesti i dijabetesa tipa 2, a kafa štiti i mozak, te ublažava simptome Parkinsonove bolesti, tvrde stručnjaci. U zapadnjačkoj ishrani kafa je i glavni izvor antioksidansa koji štite ćelije od starenja, bolesti srca i nekih vrsta raka.

Pročitajte i: Još jedan razlog da odmah popijete kafu

KAKO KOFEIN DELUJE

Kofein deluje preko lučenja hormona nadbubrežne žlezde koji utiču na srčani mišić, i na taj način povećavaju frekvenciju otkucaja srca, pospešuju cirkulaciju, povećavaju krvni pritisak, povećavaju budnost i koncentraciju, a time i efikasnost pri izvođenju aktivnosti zbog čega se dugo upotrebljavao u sportskim i poslovnim krugovima.

Drugi deo fiziološkog puta odnosi se na oslobađanja dopamina i serotonina, neurotransmitera koji u pravilnoj tarmeri deluju kao stabilizatori raspoloženja, i podižu osećaj sopstvene vrednosti i samopouzdanja – tvrdi nutricioniskinja Irena Švenda.

Na osnovu meta analiza, istraživači tvrde da samo jedna šoljica kafe na dan smanjuje rizik od smrtnosti za pet do šest posto, a 4-5 šoljica na dan za 12 posto kod žena i 16 posto kod muškaraca. Ali, ne preterujte, jer od ispijanja šest ili više šoljica kafe na dan nema dodatne koristi.

“Kafopije” su, tvrde istraživači, pod manjim rizikom od smrti usled infekcija i povreda, kao i bolesti respiratornog sistema, dijabetesa, moždanog udara i bolesti srca. No zasluge se ne pripisuju kofeinu, jer i kafa bez kofeina imala isti učinak.

KAFA UBLAŽAVA SIMPTOME PARKINSONOVE BOLESTI

“Studija objavljena prošle godine zaključila je kako umereno ispijanje kafe snižava rizik od bolesti srca i krvnih sudova, a najniži rizik je primećen kod ljudi koji piju 3-5 šoljica kafe dan”, kaže dipl.ing. nutricionizma Mirja Jošić.

Svakodnevno ispijanje do dve šolje kafe može ublažiti simptome Parkinsonove bolesti, dok će pet šoljica kafe na dan smanjiti nivo proteina povezanih sa Alchajmerovom bolešću.

Da li ste znali da ove namirnice smanjuju rizik za nastanak brojnih bolesti

Zbog izuzetnog profila antioksidansa, kafa može imati povoljan uticaj na prevenciju malignih bolesti, u prvom redu u smanjenju rizika od karcinoma jetre, no postoje i dokazi kako snižava rizik od karcinoma dojke, debelog creva, prostate, mozga, ali i usne duplje i ždrela – dodaje nutricionistkinja Mirja Jošić.

KOFEIN BLAGOTVORNO DELUJE I NA PAMĆENJE

Kofein blagotvorno deluje i na pamćenje i usporava napredovanje demencije i kognitivno propadanje. A nekoliko novijih studija pokazalo je da kafa “ispira” bubrege, i da je kod onih koji svakodnevno konzumiraju kofein rizik od nastanka bubrežnih kamenaca oko 30 posto manji.

Pročitajte i  Da li meditacija zaista funkcioniše?

DA LI POSTOJE OGRANIČENJA ZA HRONIČNE BOLESNIKE?

Pre nego što se izluči, kofein ostaje u organizmu nekoliko sati pa bi ljudi koji pate od nesanice trebalo da izbegavaju kafu posle 17 ili 18 sati.

Iako ima niz blagotvornih uticaja , treba imati na umu i da kava može ometati apsorpciju određenih vitamina, minerala i lekova. Doza za one koji nemaju zdravstvenih tegoba je dve do tri šoljice kafe na dan, ali na unos kafe i kofeina treba da pripaze ljudi koji imaju gastrointestinalne probleme, dojilje i trudnice koje ne bi trebale da unose više od 200 mg kofeina na dan.

“Pokazalo se da kofein značajno podiže krvni pritisak kod ljudi koji ne piju kafu redovno, ali već nakon nedelju dana redovnog konzumiranja razvije se delimična otpornost na njeno delovanje te je povećanje pritiska manje. Ipak, ljudima koji pate od hipertenzije i koji imaju problema s krvnim pritiskom savetujem da pređu na kafu bez kofeina. Studije su pokazale da unos kafe povećava loš holesterol u krvi, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa bi oni koji pate od povišenog holesterola, trebali izbegavati visok unos nefiltrirane kafe. Naime, kafa čija priprema ne uključuje filtriranje, poput turske, sadrži najviše diterpena kafestola, dok instant i filter kafa imaju manju količinu kafestola”, kaže nutricioniskinja Marina Jošić

NIJE PREPORUČLJIVO DA SE PIJE ODMAH NAKON OBROKA

Ispijanje kafe je umetnost: Kako pravilno da pijete kafu

Kafu, posebno onu s dodatkom mleka, nikako ne bi trebalo da piju neposredno nakon obroka, napominje dr. Ljepša Rakas Vujčić, specijalista fizikalne medicine. Naime, u kombinaciji sa mlekom izaziva osećaj težine u želucu jer kafa obiluje brojnim kiselinama, među kojima je i kofeinska, koja u kombinaciji sa belančevinama mleka usporava i otežava varenje. Zato bi razmak između obroka i prve šoljice kafe trebao da bude najmanje dva sata. Kofein iz kafe usporava i resorpciju kalcijuma u kostima te se previše kafe ne preporučuje ljudima koji boluju od osteoporoze, upozorava dr. Rakas Vujčić.

Izvor: 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *