Ako dugo sedite, ovo će vas zanimati - Men`s Health

Ako dugo sedite, ovo će vas zanimati

Naučnici s Medical College of Wisconsin otkrili su da sedenje značajno povećava rizik od srčanih bolesti, a uz to su utvrdili i da dodatno vreme provedeno vežbajući u teretani nimalo ne utiče na smanjenje tog rizika.

Da li ste znali da jake ruke mogu sačuvati srce

ZAKLJUČILI SU DA…

Svako vežbanje duže od sat vremena ne poništava loše efekte nekoliko sati sedenja.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 2.000 odraslih osoba prosečne starosti od 50 godina, a naučnici su pratili njihove celodnevne aktivnosti od sedenja do vežbanja.

Otkrijte 5 životnih navika za zdravo srce

ISTRAŽIVANJE

Uporedili su broj sati sedenja s debljinom naslaga na krvnim sudovima koje služe kao najava predstojeće srčane bolesti i utvrdili da svaki sat sedenja povećava naslage za 14 posto.

Rezultati istraživanja pokazuju da su svi učesnici proveli dva do 12 sati sedeći za radnim stolom ili ispred televizora. Naučnici su izračunali da svaki sat sedenja povećava rizik od pojave srčane bolesti za 14 posto bez obzira na fizičku kondiciju ispitanika ili to koliko svaki dan vežba.

Saznajte šta izaziva srčana oboljenja

PORUKA ISTRAŽIVANJA JE JASNA – MANJE SEDITE, A VIŠE SE KREĆITE

“Smanjivanje vremena provedenog u sedenju za čak sat ili dva dnevno može imati značajan pozitvni efekat na vaše buduće kardiovaskularno zdravlje”, kaže autorka istraživanja Žaklin Kulkinski.

Osobe koje na radnom mestu dosta vremena provode sedeći, morale bi prošetati svakih sat vremena, kaže ona.

Izvor: Klix

Pročitajte i  6 ljudi koji vam zagorčavaju život
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *