Proverite: Da li pravilno održavate higijenu ruku? - Men`s Health

Proverite: Da li pravilno održavate higijenu ruku?

Nema pregovora oko toga da li bi pranje ruku (u trajanju od 20 sekundi) trebalo da se smatra obaveznim delom vaše pauze za toalet. Da, punih 20 sekundi – jedino ste na ovaj način zaštićeni od bakterija i mikroba.

 Ne preskačite sapun

Iako vam možda ovo zvuči kao nešto što sasvim nema logike, verovali ili ne, mnogi ljudi prosto propuste da u pranje ruku uključe i sapun. Jedino vas kombinovana upotreba sapuna i vode mogu sačuvati od zaraze mikrobima. Ako ruke perete samo vodom – nivo bakterija će se redukovati na 23%, međutim, ako koristite i sapun, ovo će se spustiti na 8%.

Trljajte ruke dovoljno dugo

Vreme koje provedete trljajući ruke, određuje to koliko ćete bakterija uspeti da eliminišete. Preporučuje se da ovaj postupak traje 20 sekundi. Takođe, ne zaboravite da podjednako operete obe strane šake, između prstiju, kao i ispod noktiju.

Saveti za negu kože

Izbegnite da ponovo kontaminirate ruke odmah po pranju

Većina javnih toaleta ima automatske slavine – one koje reaguju na senzor, ili se aktiviraju tačno onoliko koliko vam je potrebno za pranje i spiranje ruku. Međutim, ako koristite one koje se aktiviraju manuelno, ne gasite ih automatski po završetku pranja ruku – na ovaj način kupite iste bakterije i mikrobe koje ste ostavili na slavini pre pranja. Poželjno je da ubrus postavite na slavinu pre pranja na slavinu i da osušenim rukama zatvorite vodu, preko prethodno postavljenog ubrusa.

Gel za dezinfekciju nikada ne može da zameni pranje ruku

Gel za dezinfekciju je nešto na šta bi trebalo da se oslonite samo onda kada nemate opciju pranja ruku – jeste pouzdan, ali neće otkloniti sve mikrobe, kao što je to slučaj sa pranjem. Naravno, onda kada su vam vidno prljave ruke, tada vam gel za dezinfekciju ruku gotovo ništa i ne znači. Savet: potražite gel za dezinfekciju koji sadrži minimum 60% alkohola – ovaj podatak se uvek nalazi istaknut na listi sastojaka proizvoda utisnutih na ambalaži.

Pročitajte i  Da li krvna grupa utiče na naše zdravlje?

Podsetnik: Situacije u kojima bi trebalo obavezno da perete ruke

– Posle korišćenja kupatila
– Pre i posle pripreme hrane
– Pre nego što jedete
– Pre i nakon što stupite u kontakt sa nekim ko je bolestan
– Pre i posle menjanja pelena
– Pre i posle lečenja poseka ili rane
– Nakon kašljanja, kihanja ili puhanja nosa
– Nakon dodira sa životinjom, stočnom hranom ili životinjskim otpadom
– Nakon dodira smeća
– Nakon dodira deljenih površina, na primer u teretani ili na vozu

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *