Ko se češće kupa - muškarci ili žene? - Men`s Health

Ko se češće kupa – muškarci ili žene?

Istraživanje koje je Euromonitor sproveo u 16 zemalja, od Australije i Bliskog istoka do zapadne Europe i Južne Amerike, pokazalo je da se najčešće tuširaju i pritom gotovo uvek peru kosu Meksikanci, neretko češće od jednom dnevno (šest puta nedeljno peru kosu i osam puta nedeljno se tuširaju).

Da li ste znali kako redovno kupanje utiče na dijabetes?

NAJVIŠE PAŽNjE HIGIJENI TELA PRUŽAJU…

Brazilci se, tvrde, opsesivno tuširaju oko 12 puta nedeljno, daleko više od svih, a kosu operu četiri puta nedeljno. Kolumbijci pod tuš stanu osam ili devet puta nedeljno, a kosu operu tri puta. Najviše pažnje higijeni tela polažu u Latinskoj Americi. Ponajmanje, kaže istraživanje, u Kini i Velikoj Britaniji gde se tuširaju oko pet puta nedeljno, a kosu peru dva do tri puta.

Možda je deo objašnjenja i u vrućoj klimi, makar se Španci i Turci, za poređenje, ne tuširaju ni blizu koliko Južnoamerikanci.

Posmatrajući globalna istraživanja, žene se tuširaju češće nego muškarci. Izuzetak su Sjedinjene Američke Države i, sudeći prema studiji iz 2008, Švedska gde se većina muškaraca tušira svaki dan, za razliku od žena.

Otkrijte 7 tajni za dobro zdravlje koje treba da ukradete od žena

INFEKCIJE I IRITACIJE

No, sve brojke i razna ispitivanja pokazuju da se ljudi globalno kupaju ako ne svakodnevno, onda najmanje svaki drugi dan, a kosu peru makar dva puta nedeljno. Kozmetička industrija agresivno prodaje ideju da tuširanja i čistoće nikad nije previše, bar lekari sve češće upozoravaju da se tuširamo prečesto, koristeći pritom previše šampona i gelova, te suviše toplu vodu, što sve isušuje i iritira kožu. Previše predugog tuširanja pretoplom vodom ne vodi ka zdravlju, nego nas čini sklonijima raznim infekcijama jer uklanja bakterije koje su koži prirodne.

Pročitajte i  4 manje poznata uzroka atletskog stopala

Izvor: Jutarnji

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *