Sve što treba da znate o kondilomima - Men`s Health

Sve što treba da znate o kondilomima

Genitalne bradavice ili kondilomi su simptomi veoma zarazne seksualno prenosive bolesti, koju najčešće uzrokuje humani papiloma virus.

Jeste li probali vežbe za povećanje vašeg “ponosa”?

Prenosi se direktnim kontaktom kože na kožu, obično tokom seksa (oralnog, vaginalnog ili analnog) sa zaraženim partnerom. Bradavice su najlakše prepoznatljiv simptom genitalne HPV infekcije. Tipovi 6 i 11 su najučestaliji koji izazivaju genitalne bradavice.

HPV infekcija: Rizik, simptomi i lečenje

SIMPTOMI

Genitalne bradavice se najčešće pojavljuju u grozdovima. Mogu da se nađu bilo gde u analnoj i genitalnoj regiji, a najčešće se pronalaze na spoljnim površinama tela, kao što su penis, skrotum, usminama vagine i oko anusa. Takođe mogu da se pronađu i u unutrašnjosti tela, na otvoru uretre, unutar vagine, cerviksu ili u anusu, a kod muškaraca se najčešće javljaju na i oko vrha penisa.

Ovo su skrivena mesta na ženskom telu koja vape za vašim dodirom!

Mogu da budu male veličine od 1-5 mm, a li takođe mogu da porastu i da se rašire po genitalnoj ili anusnoj regiji.

U većini slučajeva, ne postoje simptomi HPV infekcije. Ponekad kondilomi mogu da izazovu svrab, crvenilo ili nelagodnost, pogotovo kada se pojave u regiji oko anusa.

Iako su uglavnom bez fizičkih simptoma, širenje kondiloma može da izazove psihološku patnju i anksioznost.

Pročitajte i 4 polno prenosive bolesti koje možete da dobijete i bez seksualnog odnosa

Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).

UZROCI

HPV se najčešće prenosi putem polnog odnosa, ali mogu da se prenesu i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Pročitajte i  Nasmejte se stresu u lice

Probajte i: Poze za duže seksualno zadovoljstvo

Polne bradavice je veoma lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom na to da vaš partner može da bude prenosilac virusa, čak iako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija.

LEČENJE

Saznajte i Rak dojke kod muškaraca: Kako ga prepoznati?

Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se sprovodi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva, organizam se vremenom sam očisti od virusa. Iako se virus koji izaziva kondilome ne može ukloniti, osim ako se organizam sam vremenom izbori sa njim, samo skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko različitih metoda (smrzavanje, radiohirurgija, spaljivanje, lasersko uklanjanje, hirurško uklanjanje.)

Saznajte koju seks pozu žene ne podnose

PREVENCIJA

Prevencija kondiloma je i podrazumeva vakcinu Gardasil, koja pomaže protiv tipova 16, 18, 6 i 11, koji su potencijalni prouzrokovači raka grlića materice. Vakcinu mogu da prime pripadnici ova pola.

Pre tri godine, ova vakcina je zamenjena vakcinom Cervarix koja ima sličnu namenu, ali je namenjen isključivo ženama od 10 do 45 godina.

Pročitajte i Menopoza kod muškaraca: Simptomi i lečenje

U svakom slučaju, ako, npr. vodite aktivan seksualni život i svesni ste koliko su kondilomi rasprostranjeni, nije na odmet da razmislite o vakcinisanju.

Obavezno se prethodno obratite vašem lekaru za savet.

Pročitajte i Riskantan seksi trend za kojim planeta ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *