Vi ovo zovete čistim? - Men`s Health

Vi ovo zovete čistim?

MAŠINA ZA PRANJE VEŠA
Iako u vašoj fioci one izgledaju besprekorno, morate da znate da vaše prljave gaće ipak za sobom ostavljaju tragove, kaže Čarls Gerba, doktor filosofije, mikrobiolog na Univerzitetu u Arizoni. “Ako perete gomilu donjeg veša, prenosite oko 500 miliona bakterija Ešerihije Koli vašoj mašini za pranje veša.“ Bakterije se mogu preneti na drugu odeću i pomešati se sa bakterijama koje se nalaze na njoj.
OSTANITE ČISTI: Većinu vašeg belog veša prvo perite koristeći izbeljivače na bazi hlora.“ To će sanitizovati vašu mašinu,“ kaže Gerba. Potom perite tovar vašeg donjeg veša  na temperaturi  od 65 stepeni koristeći izbeljivače koji štite boju kao zamenu. Jednom mesečno upalite praznu mašinu i sipajte izbeljivač kako biste uništili sve potencijalne bakterije. Ovo je posebno važno,  za nama poznat tip našina sa prednjim otvaranjem vrata jer se voda taloži na dnu, što omogućava razmnožavanje bakterija.

MAŠINA ZA PRANJE SUDOVA
Hrskava kajgana je savršen doručak za bakterije. “Ako gomilate prljave sudove nekoliko dana, povećava se ogroman broj bakterija,“ kaže Filip Tierno Mlađi direktor za mikrobiologiju i imunologiju Langon medicinskog centra na Univerzitetu u Njujorku i autor knjige “ Tajni život bakterija.“ “Iako vi to ne uočavate, postoji plodno tlo u vodi za ispiranje kojim se bakterije hrane.“ Kao dodatni problem, bravica za zatvaranje vrata vaše mašine za sudove može biti prekrivena sa gljivicama i buđi. “Spoljasnja ivica nikada ne dostiže dovoljno visoku temperaturu kako bi se neutralisale sve bakterije.“ zaključuje Filip.
OSTANITE ČISTI: Ako ne uspete da napunite vašu mašinu za sudove, isperite tanjire sa blagim izbeljivačem. Ovo će ubiti površinske mikroorganizme, pa možete nastaviti da gomilate sudove, kaže Tierno. Periodnično ovim čistite i bravice.

Pročitajte i  Gljivice ili prehlada?

ČETKICA ZA ZUBE
2011. studija u Microscopy research and Technique je otkrila da je skoro polovina nikada ne upotrebljenih četkica bila preplavljena bakterijama. Korišćenjem ste još više pogoršali stvari.“ Vaša usta sadrže više od 500 različitih tipova bakterija,“ kaže Tierno. Ako ostavite vašu četkicu da stoji, može pokupiti i fekalne bakterije. “ Kada pustite vodu nakon nužde budite svesni da feklane bakterije mogu daleko dospeti, čak do 6 metara.“ Njam!
OSTANITE ČISTI: Očistite vašu četkicu u mašini za pranje sudova koristeći regularni deterdžent. Studija 2011. u American Journal of Dentistry je pokazala da ova metoda briše skoro sve bakterije izazivače bolesti. Druga opcija je da potpite  četkicu u tečnost za ispiranje usta koja sadrži cetilpirimid hlorid i ostavite je 20 minuta, radeći ovo možete pobediti bakterije. Kako bi izbegli fekalne bakterije koje lete, jednostavno držite svoju četkicu u zatvoreno ormarčiću, kaže Tierno.

SUNĐER
“Sudopera je najprljavije mesto u kuhinji,“ kaže Tierno i dodaje, “sunđer je najprljaviji predmet u sudoperi.“ U skorašnjoj studiji Simons koledža, skoro trećina sudnih krpa i sunđera bila je prepuna stafilokokama (uključujući i one otporne na antibiotike), dva puta više nego na toaletnim šoljama.
OSTANITE ČISTI: ubacite sunđere u mikrotalasnu i zagrejte ih 1 minut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *