Kako da prestanete da škrgućete zubima - Men`s Health

Kako da prestanete da škrgućete zubima

Ova iritirajuća navika, koju mnogi rade nesvesno u toku sna, naziva se bruksizam i može da vam izazove niz komplikacija ako je se ne rešite.

Deca škrguću zubima najčešće zbog toga što se njihovi zubi menjaju – mlečni prave mesto za stalne. Kod odraslih, ova navika se povezuje sa stadijumima spavanja, a povezuje se i sa poremećajima spavanja.

Šta se dešava zubima ako škrgućete?

Škrgutanjem brusite zube, oštećujete ih na načine kojima se ne oštećuju dok žvaćete normalno. Neki škrgutanjem unište gleđ zuba i dolaze do osetljivijih slojeva, dok neki unište gotovo čitavu strukturu zuba.

Kako da prestanete?

Ako stres nije uzrok – kontrola stresa ili meditacija u tom slučaju nisu lek.

Istraživači su isprobavali različite metode, pri kojima se aktivira alarm čim počnete da škripite zubima. Ovakav uređaj je smanjio intenzitet škrgutanja, ali čim bi bio uklonjen – sve se vraćalo na staro.

Rešenje bi mogli biti okluzalni splintovi ili štitinici za zube (poznati kao mouth gurad ili night guard). Njihova mana je što su često neudobni, većina ih je plastična, ne rade se po meri, a dešava se da se i sa njima šrgutanje nastavlja i onda dolazi i do povređivanja, zbog pokušaja da sažvaćete plastiku. Štitnici koje za vas posebno izrađuju zubari, od tvrde plastike, nisu najjeftinije rešenje ali su možda najbolje koje možete sebi priuštiti.

5 komplikacija koje se javljaju zbog grickanja noktiju – poželećete da prestanete odmah

Zubi su za čitav život. Ako na njima nastanu tragovi oštećenja, to će tako ostati doživotno. Na kontrolama kod zubara možete saznati da li imate ovakve aktivnosti i koliko su vam oštetile zube. Ipak, najbolje će znati vaš partner pored kog spavate, da li proizvodite ove neprijatne zvuke dok spavate. Sačuvajte vaše zube pre nego što nastanu oštećenja, jer njihova popravka će vas samo koštati više.

Pročitajte i  Bolest koja skraćuje život

Foto: Shutterstock

Izvor: Men’s Health

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *