Šta gasovi govore o vašem zdravlju? - Men`s Health

Šta gasovi govore o vašem zdravlju?

POREMEĆAJ BROJA BAKTERIJA

Bakterije izazivaju fermentaciju, odnosno razgradnju hrane koju smo pojeli. Taj proces započinje u želucu i nakon toga u debelom crevu, ali ponekad se nastavlja i u tankom zbog čega dolazi do oslobađanja gasova.

Saznajte koja hrana će vam umanjiti gasove

Uzrok tome može biti viroza, ali i ishrana. Ako često osećate nadutost i težinu u želucu izbegavajte namirnice poput avokada, šljiva, graška, crnog i belog luka.

JEDETE NA BRZINU

Ako imate naviku da jedete brzo ili da pričate dok uživate u obroku, tokom ove radnje progutate velike količine vazduha, koji pomešan sa hranom dolazi do želuca i prouzrokuje nadutost, a time i oslobađanje gasova.

Saznajte i zašto gasovi mogu da vam mirišu na čokoladu

Dakle, što više vazduha unesete u telo i vaš trbuh će se više naduti.
Većinu ćete izbaciti podrigivanjem, a deo koji prođe kroz ostatak probavnog sastava izlazi u obliku gasova.

INTOLERANCIJA NA HRANU

Iako ste možda tokom celog života uživali u mleku i mlečnim proizvodima bez ikakvih problema, to se tokom godina života može promeniti. Telo tako može da postane intolerantno na laktozu u ovim namirnicama, što otežava varenje, pa dovodi do nadutosti stomaka i gasova.

Saznajte i Zašto pasulj proizvodi gasove?

NEREDOVNA PROBAVA

Svakodnevna i redovna probava je ključna za zdravlje vašeg organizma. Na taj način iz tela izbacujete ostatke hrane koji mu nisu potrebni, ali ako odbačena hrana ostane predugo u probavnom traktu, bakterije koje rade svoj posao uzrokuju fermentaciju i oslobađanje gasova koji se gomilaju u crevima.

Ako imate problema sa probavom, pijte puno tečnosti, počnite da vežbate i ishranu osvežite namirnicama bogatim vlaknima.

Pročitajte i koje namirnice treba da izbegavate ako želite ravan stomak

TEŠKA HRANA I GAZIRANA PIĆA

Hrana koju unosite u organizam u njemu ostaje dugo i tokom procesa probave, koji započinje u ustima, prolazi kroz brojne promene. Pržena i masna hrana vrlo se teško vari, pa se dugo zadržava u crevima.

Pročitajte i  Menopauza kod muškaraca: simptomi i lečenje

Iz ovog razloga se oslobađa velika količina gasova, a isto važi i za gazirana i slatka pića koja u sebi sadrže mehuriće vazduha i time otežavaju proces probave.

Pročitajte i Kako gazirana pića utiču na izgled vaše kože

Izvor: Zadovoljna.dnevnik.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *