Izlečite svoja stopala - Men`s Health

Izlečite svoja stopala

ČEKIĆASTA DEFORMACIJA PRSTA
O ČEMU SE RADI: Srednji zglob jednog, ili više prstiju se savija zbog gubitka ravnoteže između mišića i tetiva koje ga održavaju u ispravljenom položaju, kaže dr Vilijam Fiško, ortoped iz Finiksa. Tokom vremena, tetive se zatežu i prst ostaje fiksiran u savijenom položaju.
KAKO SPREČITI: Nemojte nositi tesne cipele, između palca na nozi i vrha cipele bi trebalo da bude barem centimetar slobodnog prostora.
KAKO LEČITI: Ovaj deformitet može postati bolan tako da zahteva hiruršku intervenciju. Međutim, ako pravim vežbama održite tetive elastičnim, moći ćete da izbegnete skalpel. Npr. stavite peškir na pod, a zatim ga uhvatite i podignite nožnim prstima. Spustite ga i onda ponovite više puta.

URASTAO NOKAT
O ČEMU SE RADI: Nazubljena, ili iskrivljena ivica nokta probija kožu ispod, a zatim raste naniže, kaže dr Džoel. Dž. Hajdelbou, profesor porodične medicine na Univerzitetu Mičigen. Ovo zatim dovodi do infekcije.
KAKO SPREČITI: Secite nokte na nogama pravolinijski. Oštre ćoškove isturpijajte.
KAKO LEČITI: Natapajte stopalo u vodu sa sapunom petnaest minuta dnevno da biste omekšali nokat, a zatim namažite antibiotsku mast. Ako to ne pomogne, javite se lekaru da uradi malu hiruršku intervenciju kojom će odvojiti nokat od kože.

ČUKALJ
O ČEMU SE RADI: Ako vam palac na nozi ne zauzima pravilan položaj (zbog ravnih tabana, ili loše genetike, tj. postojanja čukljeva u porodici) može se destiti da se pomeri prema ostalim prstima, kaže dr Dž. Kent Elington, ortoped iz Severne Karoline. Kao posledica toga, zglob koji drži ovaj prst se iskrivi i javlja se deformitet, odnosno izbočenje koje se naziva čukalj.
KAKO SPREČITI: Ne maltretirajte svoja stopala ugurivanjem u tesne cipele. Obuća bi morala da bude komotna.
KAKO LEČITI: Ako primetite da je palac počeo da se približava ostalim prstima i da se polako stvara izbočina, kupite umetke za razmicanje prstiju. To će vam palac držati u pravilnom položaju.

Pročitajte i  Jesu li jaja zaista zdrava ili treba da se oprostimo od njih?

BRADAVICE NA TABANU
O ČEMU SE RADI: Bradavice su posledica infekcije humanim papilomavirusom. Upozoravajući znaci su: (1) crne kuglice u koži, (2) bolnost na pritisak i (3) poremećaj normalnih kožnih linija na tabanu, kaže hirurg iz Nju Džersija, dr Džordž F. Volas.
KAKO SPREČITI: Virusi dugo preživljavaju na vlažnim, toplim mestima, kao što je okolina bazena. Volas zato savetuje da nosite sandale sve do ulaska u vodu, kao i da ih ponovo navučete odmah nakon izlaska iz nje.
KAKO LEČITI: U apoteci se mogu naći proizvodi namenjeni za lečenje bradavica. Za njih vam ne treba recept.

ATLETSKO STOPALO
O ČEMU SE RADI: U pitanju je gljivična infekcija koju možete dobiti tako što hodate bosi po inficiranoj podlozi.
KAKO SPREČITI: Obrišite stopala peškirom odmah nakon kupanja, i obavezno ih operite nakon bavljenja sportom. Ako neko u kući ima ovu infekciju, stalno nosite čarape, a u javnim tuševima i na bazenima nosite sandale, kaže dr sci. Mahmud Ganum, direktor Centra za medicinsku mikologiju na Univerzitetu Kejs Vestern Rizerv.
KAKO LEČITI: Ganum savetuje svakodnevnu primenu kreme sa antimikotikom kao što je terbinafin, tokom dve nedelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *