14 trikova iz tradicionalnih apoteka vaših baka i deka - Men`s Health

14 trikova iz tradicionalnih apoteka vaših baka i deka

Domaća apoteka ili tradicionalni lekovi – istina je da smo se, kad god se zdravstveni problem pojavio u detinjstvu, oslanjali na mudrost naših deka i baka.

Bez obzira na metodu ili „izum“ koji su izvlačili iz rukava, ono što znamo je da su uvek imali savršen „lek“ koji nam je ublažio simptome i da smo na kraju ozdravili.

Migrene

Da biste ublažili stalnu glavobolju, dobro žvaćite grančicu peršuna, jer ima isti smirujući učinak kao sredstvo za ublažavanje bolova, a ne šteti stomaku.

Promuklost

Najbolje rešenje je piti čaj od luka. Nije ukusno, ali je neverovatno efikasno.

Bol u grlu

Koristite ananas. Iscedite sok od ananasa, ali ga začinite prstohvatom soli da bi se smanjila kiselost.

Osip i svrab

Lako je, brzo i efikasno: trljajte područje koje vas muči sirćetom.

Konstantni kašalj

Probajte da na noćni ormarić stavite prerezan luk. Sledećeg dana videćete uticaj koji ima na vas.

Biljka koja leči sve

Afte

Često se udruži više njih, pa istovremeno stvaraju tegobe.. Čim se pojave, žvaćite list ruzmarina, otprilike tri minuta.

Nadustost

U lečenju ove neprijatne smetnje, komorač nije omanuo. Dakle, da biste dobro pripremili komorač, samekjite jednu kašiku semenki, dodajte 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte ovaj čaj nekoliko puta na dan, bez dodavanja šećera.

Nesvestica

Da biste probudili osobu koja se iznenada onesvestila, sve što trebate je da samljete čen belog luka i stavite ga blizu nosa te osobe.

Astma

Savršeno rešenje za ovaj iznenadni i uznemirujući simptom: skuvajte nekoliko krompira isečenih na komade (bez ljuštenja) i udišite paru.

Žuljevi na stopalima

U posudu sipajte 1/3 sirćeta i 2/3 dela tople vode. Potopite stopala oko 15 minuta i videćete da žuljevi sami otpadaju. U suprotnom, samo ih lagano povucite noktom.

Pročitajte i  Šta ubija vaše "plivače"?

Modrice

Zagrejte mrvice od kukuruznog hleba i, kad su veoma vruće, pomešajte ih sa sirćetom. Nanesite ovu pastu na modricu i prekrijte krpom.

Za zimu bez prehlada: 7 namirnica koje će čuvati vaše zdravlje

Borba protiv peruti

Ništa jednostavnije: narendajte crveni luk srednje veličine, zajedno sa korom limuna. Utrljajte na vlasište i ostavite da stoji 15 minuta. Zatim isperite.

Neprijatan miris ispod pazuha

Ako se mučite sa neprijatnim aromama ispod pazuha i želite da ih eliminišete, samo pomešajte malo limuna sa sodom bikarbonom, nanesite ispod pazuha, pričekajte nekoliko minuta i operite. Ponavljajte ovaj postupak jednom nedeljno.

Ubod pčele

Svako kog je pčela ubola poznaje bol koju uzrokuje. Sledeći put kad se to dogodi stavite tamni novčić preko ugriza jer bi on trebao da vam ublaži bol i izvuče otrov.

Foto: Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *