Medicinski pregledi koji život znače - Men`s Health

Medicinski pregledi koji život znače

Medicinska dostignuća svakodnevno pomeraju granice, a polazna su ona koja se tiču postavljanja prave dijagnoze.

Kolonoskopija, šta to beše?

Jedan od najneprijatnijih načina da se postavi još neprijatnija dijagnoza je svakako kolonoskopija. Ne moramo da vam izdvajamo zbog čega je rano otkrivanje raka debelog creva važno, a većina vodi poreklo od polipa i adenoma, koji se jednostavno i bez tegoba mogu otkloniti na vreme. Neadvna studija ispitivala je efikasnost pregleda koji je manje invazivan od kolonoskopije, reč je o pronalasku nazvanom Flexi-scope. Traje pet minuta i smanjuje smrtnost od raka debelog creva za 43%. Ovaj uređaj čini cevka tanka poput olovke, koja ima mikrokablicu. Ubacuje se u rektum kako bi analizirao donji deo debelog creva, odmah ekstrahujući sve polipe .

Urološke bolesti su veoma česte kod muškaraca. Verovatnoća lečenja od raka prostate je 90% kada se rano otkrije i leči. Da bi to bio slučaj, neophodno je da se vrše periodična dijagnostička ispitivanja kako bi se bolest što pre otkrila, čak i ako nema simptoma. Pregledi i kontrole zbog rizika od ovog oboljenja poželjna su jednom godišnje, a kod muškaraca starijih od 50 godina je godišnji pregled obaveza. Karcinom mokraćne bešike jedan je od najčešćih malignih tumora, oko tri puta češći kod muškaraca nego kod žena. Karcinom testisa jedan je od najčešćih karcinoma kod muškaraca starosti 15 do 34 godine. To je, takođe, vrsta raka sa jednom od najvećih stopa preživljavanja, većom od 90%, i zato se mora otkriti u početnoj fazi, kada je bol vrlo povremeni simptom. Palpacijom (opipavanjem prstima) proverite da li postoje abnormalne izbočine. Obično su veličine graška. Nakon vruće kupke je najbolje da vršite samopregled, kada je skrotum opušteniji.

Strah od lekara

Pročitajte i  Čudotvorni paradajz

Ne dajte da vas nazivi pregleda zaplaše.

Digitalni rektalni pregled

Omogućuje palpaciju prostate. Urolog dobija precizne informacije o obimu i konzistentnosti tumora, ukoliko postoji.

Cistoskopija

Endoskopski pregled unutrašnjosti mokraćne bešike.

Ultrazvuk mokraćne bešike

Procena mokraćne bešike na osnovu slike.

PSA test (Prostate-Specific Antigen Test)

Analiza krvi koja pokazuje količinu supstance, koju prostata oslobađa u krvotok; Ova analiza najčešće mora da se dopuni digitalnim rektalnim pregledom.

Biopsija prostate

Prikupljanje malih cilindara iz tkiva prostate za analizu pod mikroskopom. Tako se identifikuje prisustvo malignih ćelija. Izvodi se pod anestezijom.

Transrektalni ultrazvuk

Omogućuje određivanje volumena prostate i procenu sumnje na rak prostate.

Foto: Shutterstock

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *