Zašto treba da jedete kelj - Men`s Health

Zašto treba da jedete kelj

Kelj je bogat antioksidansima i gvožđem. Smanjuje upalu, leči opekotine od sunca, ali i povećava elastičnost kose. Upravo zbog toga sve je češće njegov ekstrakt deo krema, lakova za nokte i šampona budući da podstiče proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost, vlaži vlasište i jača nokte.

Otkrijte 5 načina da uvedete kelj u svoju ishranu

KOŽA

Kelj obiluje vitaminima A, C i K koji smanjuju tamne podočnjake i zatežu kožu oko očiju čime se smanjuje rizik od sitnih bora. On sadrži lutein, karoteonid koji podstiče proizvodnju kolagena i preporučuje se kod otoka i ožiljaka. Osim toga pomaže u čišćenju pora i zadržavanju vlage u telu što kožu čini zdravijom.

Ovo su namirnice koje treba da jedete kuvane, a ne sirove

KOSA

Omega-3 i omega-6 masne kiseline iz kelja vlaže vlasište, pospešuju rast kose i ublažavaju perut. Njegov ekstrakt se koristi u šamponima, ali delotvoran je i u maskama. Za pripremu maske potrebno je u blender staviti četiri lista kelja, malo limunovog soka i kašičicu maslinovog ulja. Dobijenu pastu potom treba umasirati u vlasište i ostaviti 20 minuta pre ispiranja.

Saznajte i Zašto ne bi trebalo da izbegavate kelj?

NOKTI

Kosa i nokti sastoje se od keratina, a kelj podstiče njegovu proizvodnju. To nokte čini snažnima i dobro hidriranim. Mnoge kozmetičke kompanije u poslednje vreme lansiraju lakove sa ekstraktom kelja.

Izvor: Prva.rs

Pročitajte i  Niski udarci
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *