Kako starenje utiče na muškarce, a kako na žene (VIDEO) - Men`s Health

Kako starenje utiče na muškarce, a kako na žene (VIDEO)

Iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da obrazac starenja za svaki pol u velikoj meri zavisi od društvenih okolnosti poput pristupa obrazovanju, izloženosti zaraznim bolestima, ali i životnog stila pojedinca i navika u vezi s pušenjem, konzumiranjem alkohola i ishranom.

Pročitajte i: 5 tajnih navika koje utiču na prerano starenje

PUBERTET

Pubertet je prva prekretnica na kojoj polovi počinju da se mimoilaze. Devojčiče svoj put ka zrelom dobu i plodnosti počinju između 10. i 14. godine, dok dečaci to putovanje započinju u proseku dve godine kasnije, između 12. i 16.

Hormoni izazivaju brojne fizičke i emocionalne promene. Muškarci, kaže nauka, tipično izrastu u bića koja pokreće seks, pošto će od puberteta pa negde do 60. godine o seksu razmišljati u proseku najmanje jednom dnevno.

Žene, naravno, takođe maštaju o seksu, naročito u mladosti, ali to se sa godinama proređuje. Ipak, bez obzira na starost, prosečan muškarac o seksu razmišlja dva puta češće nego prosečna žena. Biolozi kažu da je to priroda udesila da bi se smanjila šansa da žena ostane u drugom stanju sa nepodobnim partnerom, odnosno onim koji ne može da se stara o porodici. Ženski seksualni nagon nije slabiji nego muški, samo je takav da bira kvalitet umesto kvantiteta.

Kako sušene pečurke mogu da vam pomognu u borbi sa starošću, pročitajte OVDE

PERIOD OKO 40. GODINE

I onda godine prolaze, stignu četrdesete i još jednom se putevi koji su se tokom godina približili – udaljavaju. Oko 40. godine, žene postaju svesne svog izgleda i to počinje da ih brine.

Anketa u kojoj je učestvovalo 1.100 ispitanika starijih od 40 godina, pokazala je da se 33 procenata žena ozbiljno potrese dok razmišlja o promenama na telu, borama, opuštenoj koži, gojenju, pa se zbog toga toliko njih odlučuje na estetske intervencije, zatezanje stomaka, liposukciju i botoks.

Pročitajte i  Vežbanje noću - da ili ne?

Otkrijte 10 mitova o starenju

Sa druge strane, samo 21 procenat muškaraca brine o tome kako njihovo telo deluje drugima, ali se i oni odlučuju da se hiruški doteraju, mada ne u onoj meri kao žene.

PEDESETE GODINE

Na pola puta opet se stvari menjaju. Oko pedesete, žene se trgnu, kao da pronađu novi izvor energije i životne radosti, pa stopa depresije i anksioznosti kod njih opada, dok muškarcima postaje teže da se suoče sa godinama i češće se prepuštaju crnim mislima.

Pročitajte i: Menopauza kod muškaraca: simptomi i lečenje

Pogledajte dva videa, koji prikazuju starenje muškaraca i žena, a koje je napravio belgijski fotograf Eduard Jansens: 

Izvor: Mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *