Podmukli izazivači raka - Men`s Health

Podmukli izazivači raka

DETERDŽENTI
Vaš deterdžent uklanja mrlje, ali ostavlja za sobom toksične hemikalije. Nije dokazano da ove hemikalije mogu izazvati rak kod ljudi, ali je izazvalo nazalne tumore jetre kod pacova na kojima je  vršen eksperiment. Ekološka grupa je 2011. godine ispitivanjem otkrila da se u prašku za veš krije 1,4-dioksan. Što je još gore, na etiketama nećete naći ovaj podatak, jer to je nečistoća a ne sastojak, kaže Sonja Lander, M.P.H grupe za zaštitu životne sredine.
Tako da, pažljivo pratite uputstva koja se nalaze na pakovanjima deterdženata ili naučite da čitate ,,između redova“ na etiketama, recimo, postojanje polietinola, polietinolglikola, može značiti da se u deterdžentu nalazi i dioksan.

POMFRIT, ČIPS, HLEB
Akrilamid, kancerogeni sastojak koji vreba u čipsu, pomfritu, hlebu pa čak i u krofnama. Kada se neke namirnice, bogate ugljenim hidratima, kuvaju ili pr\e na visokim temperaturama, amino kiselina asparagin reaguje sa šećerom u hrani i stvara se akrilamid. Hemijska reakcija tela na akrilamid može da dovede do mutacije DNK koje mogu izazvati rizik od raka.
Smanjite rizik od stvaranja akrilamida tako što ćete kuvati na nižim temperaturama i vremenski kraće. Takođe, potapanje krompira u vodu 2 sata pre kuvanja, upola če smanjiti gomilanje akrilamida, kažu britanski naučnici.

ELEKTRONSKA CIGARETA
Neverovatno je koliko je e-cigareta slična pravoj, toliko da neke mogu i povećati rizik od raka. Nitrosamin je kancerogeni sastojak koji se nalazi u duvanskim proizvodima, pronađen je i u nekim brendovima elektronskih cigareta. Čak iako niste pušač možete ih konzumirati kroz  viršle, slaninu i druge mesne prerađevine, tako što želudačna kiselina reaguje sa nitratima i nitritima koji se nalaze u ovim namirnicima.
Najbolje bi bilo da prestanete da pušite i tako ćete izbeći ovaj rizik. Budite od reči i rešite se ove loše navike. Takođe, izbegavajte unos mesnih prerađevina, a prženje zamenite kuvanjem.

Pročitajte i  ZA USPEŠAN I PRODUKTIVAN DAN: 7 stvari koje NIKAKO ne treba da radite čim se probudite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *