Ispucale usne: 7 saveta da vaše usne ponovo budu glatke i nežne - Men`s Health

Ispucale usne: 7 saveta da vaše usne ponovo budu glatke i nežne

Naša koža se sastoji od tri sloja: epiderma, derma i potkožnog masnoj sloja. Epiderm služi kao zaštitni sloj kože, koji štiti od bakterija, gubitka vlage i toplote, ali koža na usnama je mnogo tanja od kože koja pokriva najveći deo našeg tela (do 4, 5 puta tanji).

Pročitajte i: Kako gazirana pića utiču na izgled vaše kože

Često se dešava, a pogotovo u zimskim mesecima, da nam koža usana ispuca i postane suva. Kako biste predupredili neželjen izgelda vaših usana, sledite sledeće savete:

IZBEGAVAJTE SPOLJNE OKOLNOSTI

Jedna od strategija je da izbegavate opasnosti, koje vrebaju iz spoljašnjeg okruženja. Možda ne možete uvek da ostanete kod kuće, kada je napolju, hladno, vetrovito ili previše vruće, ali možete da se zaštitite.

Suv vazduh veoma lose utiče na celokupnu kožu, a pogotovo na usne. Sunce je još jedan nezgodan factor, jer bez dobrog snabdevanja melanina, usne su posebno osetljive na sunčeve zrake.

Ako izlazite napolje, potrebno je da se adekvatno zaštitite: ako je vetrovito, noiste maramu oko lica da blokirate vetar, a ako je ekstremno vruće, nosite kačket, kako biste se zaštitili od UV zraka.

PRESTANITE DA LIŽETE USNE

Pročitajte i: 5 osnovnih saveta za pravilnu negu muškaraca

Lizanje usana donosi vise štete nego koristi. Usne uglavnom nemaju zašitni sloj membrane, koji se nalazi na većini kožnih regija, pa lizanje usana može vrlo brzo da  rezultuje suvim usnama. Pljuvačka koju izlučujemo (pa i dok ližemo usne), sadrži enzime koji pomažu da razlažemo i varimo hranu, pa lizanjem usana ne samo da su nam usne suve, već su i ispucale.

DIŠITE KROZ NOS, A NE NA USTA

Disanje na usta je takođe loše po vaše usne, iz istih razloga kao i oblizivanje usana. Kada vazduh struji preko usana, nivo vlažnosti se povećava, a vaše usne postaju suve i ispucale. 

Pročitajte i  Kako hladnoća izaziva promrzline?

Počnite da dišete kroz nos, jer između ostalog, nos filtrira nečistoće iz vazduha i pretvara dolazni vazduh u topao i vlažan, što olakšava plućima da ih obradi. Disanje kroz usta može da, osim suvih usta, dovede i do apneje i lošeg zadaha.

PILING ZA USNE

Piling uklanja izumrle ćelije i suvu kožu odnosno obnavlja kožu, a nakon pilinga vase usne će biti ponovo glatke i meke.

Pročitajte i: Nega lica: 9 načina kako uništavate svoju kožu

Nežno trljajte usne navlaženom četkicom za zube ili peškirom ili pak koristite sredstvo za piling.

PIJTE DOVOLJNO VODE

Spomenuli smo vlagu nekoliko puta i kako njen nedostatak utiče na usne, a nedostatak vlage možete da sprečite hidratacijom organizma. Unosite dovoljne količine tečnosti, kako biste očuvali nivo vlage uravnoteženim.

U hladnim danima, voda nije dovoljna da sprečite nedostatak vlage i isušivanje usana. Suv vazduh u zatvorenim prostorijama je poguban za vaše usne, ali najbolje rešenje je da postavite osveživač, kako biste zadržali optimalni nivo vlažnosti.

Pročitajte i: 5 načina da je zavede svojim usnama

UNOSITE VITAMINE

Ponekad su suve usne rezultat nedovoljnog unosa vitamina. Ceo kompleks B vitamina je povezan za zdravljem kože, ali niacin (B3) i riboflavin (B2) će pojačati sposobnost vase kože da održe vlagu.

Zečeno povrće, kao što su spanać, blitva, boranija, kelj su fantastični izvori ovih vitamina, koje možete dobiti i iz mlečnih proizvoda i badema. Za optimalno zdravlje kože je veoma bitno da se uravnoteženo hranite.

Pročitajte i: 5 neočekivanih činioca koji mogu da unište vaše zube

BALZAM ILI LABELO  ZA USNE

Tanak sloj balzama za usne može da očuva vlažnost vaših usana.

Nikako nemojte da nanosite debeo sloj balzama, jer će vas višak terati da se oblizujete, a već smo objasnili zašto je to loša ideja. 

Ako želite da otkrijete koje vrste poljubaca morate da probate, pročitajte OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *