Kako se boriti protiv depresije? - Men`s Health

Kako se boriti protiv depresije?

ISTRAŽIVANJE
Naučnici sa Emori Univeziteta u Atlanti nedavno su identifikovali moždane obrasce vezane za dve različite vrste depresije: onaj koji bolje reaguje na antidepresive, a drugi koji se bolje leči kognitivno-bihejvioralnom terapijom. Skener mozga bi mogao da pokaže šta vama najviše odgovara.
Za sada, skeniranje je dostupno samo u otkirvanju Alchajmerove bolesti i epilepsije, a dijagnostikovanje depresije se i dalje svodi na procenu lekara, odnosno procenu mentalnog stanja i razgovor sa psihijatrom. Međutim, sve više studija pokazajuju efikasnost skeniranja mozga.

KOJI JE LEK ONDA NAJBOLJI?
Dok skener mozga ne postane praksa u svim lečenjima, nemojte da gubite nadu ukoliko momentalno ne vidite vidljive rezultate terapije koju vam je prepisao lekar. Da uspeh u velikoj meri zavisi od procesa pokušaj – pogreška, smatra i  Helen Mejberg, autorka navedenog istraživanja: “Zapravo, samo 40 odsto pacijenata koji boluju od depresije oseti poboljšanje nakoh prvih terapija, objašnjava ona.”
Takođe, prema rečima doktorke Mejberg, ako uzimate lekove i ne primećujete poboljšanje (nekim antidepresivima je potrebno od 4 do 6 nedelja da bi delovali), razgovarajte sa vašim doktorom i pokušajte da zajedno dođete do saznanja koja terapija je najdelotvornija za vas.

Pročitajte i  Rizici uživanja u zatvorenim bazenima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *