Braon pirinač: Lek za opstipaciju - Men`s Health

Braon pirinač: Lek za opstipaciju

Opstipacija podrazumeva da su creva aktivna svega tri puta (ili manje) nedeljno. Ovo znači i više toksina koji se zadržavaju u organizmu. Aktivnija creva – zdrav organizam. Dok će neki od vas koji su problem sa opstipacijom doživeli u svom životu pribeći kratkotrajnom rešenju – a to je uzimanje supstanci koje deluju laksativno, ređe ćete u svoj život uvesti ishranu koja će trajno ubrzati rad creva. Hrana koja podstiče rad creva trebalo bi da bude bogata vlaknima. Uz ovo se preporučuje veći unos vode i redovno vežbanje.

Prema preporuci Instituta za medicinu Nacionalne akademije nauka, dnevni unos dijetalnih vlakana za odraslog muškarca treba da bude 38 g, a za odraslu ženku 25 g. Ovo vlakna se mogu naći u integralnim žitaricama poput smeđeg pirinča, povrću, voću orašastim plodovima, mahunarkama. Prelazak na ovakvu vrstu ishrane bi trebalo da bude postepen kako biste izbegli rekaciju organizma u vidu nadimanja i grčeva.

Recite NE toksinima: Prirodan lek za čišćenje organizma

Braon pirinač

Jedna šolja kuvanog braon pirinča sadrži 3,5 g vlakana, što je 9,2 procenta ukupne dnevne preporuke za odraslog muškarca. Skoro sva vlakna se nalaze u spoljnoj ljusci pirinča, što pokazuje važnost konzumacije celog zrna za ublažavanje opstipacije. Redovno konzumiranje smeđeg pirinča povećaće unos što će brže pomerati stolicu kroz  debelo crevo, pružajući tako češće i prijatnije iskustvo u kupatilu.

Foto: Shutterstock

 

 

 

Pročitajte i  Kukovi kao ogledalo celokupnog zdravlja: Kako da ih održite zdravima, otkriva fizioterapeut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *