5 komplikacija koje se javljaju zbog grickanja noktiju - poželećete da prestanete odmah - Men`s Health

5 komplikacija koje se javljaju zbog grickanja noktiju – poželećete da prestanete odmah

Ako ste do sada nervozu i nestabilna raspoloženja rešavali grickanjem noktiju, trebalo bi da vas ovaj tekst navede da konačno potražite rešenje za ovu neprijatnu naviku.

Ako samo malo razmislite o činu grickanja noktiju, pašće vam na pamet još mnogo zdravstvenih komplikacija do kojih može da vas dovede, a mi smo izdvojili 5:

  1. Herpes ruku – Ako imate oralni herpes – a otprilike 40 procenata odraslih ima- možete zaraziti prste virusom. To bi moglo da rezultira povišenom telesnom temperaturom, ali obično su prvi simptomi bolno peckanje i svrab zaraženih vrhova prstiju. Nakon nedelju ili dve,  razvijaju se i bolni čirevi ispunjeni limfom ili krvlju, a koji će se zadržati na tom mestu još neko vreme.
  2.   Bradavice na licu – Ako samo dođete u dodir sa bradavicama, zaraza će se lako zadržati na vašim prstim i noktima i teško ćete se iste otarasiti- a ukoliko se prstima dodirnete po licu ili ustima – bradavice će se pojaviti i na ovim mestima.
  3.  Problemi sa zubima – Podnožja koja drže koren vaših zuba mogu se deformisati ili uništiti hroničnim grickanjem noktiju, uzrokujući kvar zuba. Grickanje noktiju takođe može izazvati lomljenje zuba koje koristite za grickanje, a može da uzrokuje bolesti desni – gingivitis.
  4.  Urasli nokti – Vaši nokti sadrže generativni sloj zvan “matrica”. Ugriz ili infekcije povezane sa ugrizima mogu oštetiti taj matriks, što bi moglo da dovede do hroničnog urastanja nokta ili deformacije noktiju.
  5.  Gadne infekcije – Ako previše zagrizete, možete povrediti nežnu kožu ispod nokta, ostavljajući je izloženu bilo kakvim bakterijama ili patogenima u ustima – a ima ih dosta. Jedan od najčešćih oblika infekcije naziva se paronihija i može da izazove otekline, crvenilo, bol i kvržice pune gnoja. Reč je o infekciji koja može da se održava nedeljama.

Ovih 10 problema sa stopalima ukazuje na ozbiljne bolesti

Foto: Shuttertstock

Pročitajte i  Oprez: Znakovi koji ukazuju na povećan unos proteina

Izvor: Men’s Health

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *