Ovaj začin može da poboljša vaše pamćenje - Men`s Health

Ovaj začin može da poboljša vaše pamćenje

  

Naime, rezultati istraživanja su pokazala da jedan gram kurkume može da poboljša vaše pamćenje.

Pročitajte i: Tri začina za duži život

U tradicionalnoj ajurvedskoj medicin, kurkuma se koristi već vekovima za mnogobrojne tegobe nazivajući se čistačom tela.

Ona predstavlja prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i crevnu floru, a takođe se preporučuje u tretiranju nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo.

U sprovedenom istraživanju, naučnici su ustanovili da dodavanje samo jednog grama kurkume doručku može poboljšati pamćenje osoba koje su u ranoj fazi šećerne bolesti ili onih koje su izložene povišenom riziku od kognitivnog oštećenja.

U istraživanju su učestvovali muškarci i žene stariji od 60 godina kojima je dijagnostikovan dijabetes, pa je ustanovljeno da samo jedan gram kurkume poboljšava pamćenje i smanjuje rizik oboljevanja od dijabetesa u njegovim ranim fazama.

Pročitajte i: Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka

Pamćenje ispitanika testirano je pre i posle konzumiranja kurkume, a upravo oni ispitanici koji su koristili kurkumu prilikom pripreme doručka imali su bolje pamćenje u odnosu na one koji nisu koristili taj začin.

Skrivena tajna kurkume leži u fitohemikaliji kurkumin, koja se pokazala kao izvanredna pomoć u lečenju raznih oboljenja – može da posluži kao prevencija dijabetesa tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i karcinoma debelog creva, a ujedno deluje kao prirodni antibiotik.

Izvor: Ordinacija.hr

Pročitajte i  6 trikova koji će vam pomoći kod preteranog znojenja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *