Zašto bi trebalo da konzumirate probiotike? - Men`s Health

Zašto bi trebalo da konzumirate probiotike?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pozitivno utiču na zdravlje.

USPOSTAVLJAJU RAVNOTEŽU 

Oni nam pre svega pomažu da uspostavimo ravnotežu u crevima, jer u crevnoj mikroflori može doći do poremećaja uzrokovanih bolestima, stresom ili uzimanjem lekova, posebno antibiotika.

Pročitajte i: Zašto je važno da konzumiramo jogurt

KAKO DELUJU?

Probiotici deluju na nekoliko načina: pomažu da zamenite dobre bakterije koje je telo izgubilo, smanjuju količinu loših bakterija koje se nalaze u telu, a koje mogu izazvati infekcije i pomažu da se uspostavi ravnoteža između dobrih i loših bakterija kako bi telo optimalno funkcionisalo.  

KADA JE POŽELJNO UZIMATI PROBIOTIKE?

Super je uzimati probiotike kod dijareje, zatvora, alergija, karcinoma i infekcija mokraćnih kanala. Istraživanja su pokazala da probiotici mogu pomoći i kod snižavanja holesterola, snižavanja krvnog pritiska, jačanja imuniteta, prevencije i lečenja dijareje kako onog uzrokovanog virusima i bakterijama tako i onog koji je nuspojava uzimanja antibiotika, a mogu i da budu svojevrsna preventiva stvaranja loših bakterija u stresnim životnim razdobljima. 

Pročitajte i: Moć probiotika

Mnogi tipovi bakterija se klasifikuju kao probiotici, ali najčešće korišćeni su probiotici različitih vrsta Lactobacillusa i Bifidobakterije. Lactobacillus se obično nalazi u jogurtima i drugoj fermentisanoj hrani, a pomaže kod dijareje kao i kod intolerancije na laktozu. Bifidobakterija, između ostalog, pomaže olakšati simptome kod sindroma nervoznih creva

Probiotike je uvek dobro konzumirati. Idealno je kada ih uzimamo iz hrane, iz namirnica poput kefira ili jogurta, ali kad smo pod većim naporima, tada se probiotike preporučuje uzimati i kao dodatak ishrani.  

KOJE NAMIRNICE SU PROBIOTICI?

Probiotike dobijamo pe svega iz fermentisanih proizvoda poput rasola, odnosno soka od kiselog kupusa, jogurta, kefira i fermentisanih proizvoda soje. Takođe, postoje i probiotički napici koji sadrže mnogo veće količine probiotičkih kultura, koji se preporučuju u trenucima većih napora ili bolesti.

Pročitajte i  Šta vaši snovi govore o vama?

Pročitajte i: 5 najboljih prirodnih probiotika

OBAVEZNO NAKON ANTIBIOTIKA

Probiotike je svakako preporučljivo uzimati u vreme i nakon lečenja antibioticima. Kada antibiotici dospeju u creva, eliminišu bakterije koje su izazvale infekciju i uništavaju dobre bakterije u mikroflori. Zato je potrebno nadoknaditi izgubljene dobre bakterije u probavnom sustavu. 

Izvor: 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *