Sirova jaja su recept za mišiće - da ili ne? - Men`s Health

Sirova jaja su recept za mišiće – da ili ne?

Ideja da sportisti, bokseri i bodibilderi treba da jedu sirova jaja predstavlja jedan od najuzastupljenijih mitova o ishrani. Ubeđenje da su živa jaja bolji i zdraviji način da izgradite mišiće i postanete jači postoji već čitav jedan vek.

Pročitajte i: Recept dana: Salata sa jajima u kombinaciji sa sendvičom sa slaninom

Fitnes guru Bernar Mekfeden je još 1890. godine preporučivao ishranu sirovim jajima i celim zrnima žitarica i voćem. Od tada pa do današnjih dana, konzumiranje sirovih jaja je veoma popularno i stalno se propagira, a mi beležimo da su ovaj ritual praktikovali poznati bodibilder Čarls Atlas, kao i mnoge poznate filmske zvezde, poput Arnolda Švarcenergera (za Mr Olimpia) i Silvestera Stalonea (za film “Roki”).

EVO ZAŠTO MISLIMO DA SU SIROVA JAJA ZDRAVIJA

Jaja, bez obzira da li su sirova ili kuvana, sadrže dosta proteina, a takođe su bogata i vitaminom B, koji pomaže oporavak vaših ćelija i poboljšava nivo energije. Pre nego što su postali moderni proteni u prahu, jaja i mleko su bili stubovi svake ishrane, kojom želite da povećate mišiće, jer su nudila širok spektar proteina i kalorija. Sa aspekta unosa proteina, konzumiranje sirovih jaja ima smisla, a pošto ne morate da izdvojite dodatno vreme da ih pripremite, ovaj način konzumiranja jaja se čini logičnijim (ali ne i boljim).

Pročitajte i: Kako da prepoznate sveža jaja?

Postoje mitovi da konzumiranje sirovih jaja može da izazove ginekomastiju, kao i da poveća proizvodnju spermatozoida. Za ove tvrdnje ne postoje naučni dokazi.

DA LI SU SIROVA JAJA ZDRAVIJA OD KUVANIH?

Većina smatra da su sirova jaja zdravija od kuvanih, zato što se u procesu kuvanja gube hranljive vrednosti jaja i proteina. Međutim, ne postoje naučni i klinički dokazi koji upućuju da se kuvanjem jaja smanjuje vrednost proteina ili da se znatno gube vitamini i hranljivi sastojci. Štaviše, određeni nutrijentni i nivo fitohemikalija su zapravo povećani ili pojačani tokom kuvanja, kao na primer antioksidant likopen koji je prisutan u proizvodima od paradajza.

Pročitajte i  Da li vas ubija novi stan?

Pročitajte i: 5 pravila ishrane za snažnije mišiće

Studija iz 1997. godine, koja je objavljena u The Journal of Nutrition, utvrdila je da su proteini u kuvanim jajima zapravo 40 procenata dostupniji telu nego u sirovom proizvodu. Ovo znači da morate da pojedete sedam živih jaja kako biste apsorbovali količinu proteina, koja je dostupna u pet kuvanih jaja. Ove činjenice upućuju da kuvanje zapravo povećava biološke vrednosti jaja.

BIOTIN I AVIDIN

Konzumiranje sirovih jaja ometa apsorpciju ključnog vitamina biotina (vitamin H). Sirova jaja sadrže protein avidin, koji se vezuje sa biotenom u stomaku i sprečava da ga telo apsorbuje. Nasuprot tome, kuvanje jaja deaktivira avidin, pa zaključujemo da dugoročno i redovno konzumirane sirovih jaja može da doprinese nedostatku biotina.

SALMONELA

Trovanje salmonelom je dodatni i veoma ozbiljni zdravstveni rizik koji se povezuje sa konzumiranjem živih jaja.

Pročitajte i: 7 najvećih laži nutricionista

Salmonela enterica je bakterija koja izaziva trovanje salmonelom. Infekcija salmonelom izaziva dijareju, povraćanje, temperaturu i grčeve. U težim slučajevima, ona može da bude fatalna, posebno kod dece, starijih osova i uopšte kod osoba sa slabijim imunitetom. Neki ljudi salmonelom mogu da razviju reaktivni artritis kasnije u životu.

Salmonela može da se raširi konzumacijom sirovih ili nedovoljno prženih i kuvanih jaja, sirovog mesa, piletine i mlečnih proizvoda. Salmonela može da bude prisutna i na ljusci jajeta, pa može da zarazi žumance ili belance kada jaje pukne. Stoga je najbolje da pre svakog korišćenja jaja operete. Kuvanje ubija salmonelu, čak i ako su kontaminirani belance ili žumance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *