10 činjenica o srcu koje do sada niste znali - Men`s Health

10 činjenica o srcu koje do sada niste znali

  

DO INFARKTAE NAJČEŠĆE DOLAZI PONEDELjKOM

Ponedeljak je crni dan infarkta, budući da se oko 20 procenata više srčanih udara događa upravo ovog dana, verovatno zato što su ljudi pod stresom i depresivni zbog povratka na posao.

Pročitajte i: Kalijum protiv infarkta

UJUTRU JE NAVEĆI RIZIK OD SRČANOG UDARA

Rizik od srčanog udara ujutro je veći za 40 procenata, prenose naučnici sa Harvarda. Kada se probudimo, naše telo luči adrenalin i hormone stresa, povećava se pritisak i potreba za kiseonikom. Krv je, takođe, gušća i srce teže pumpa, jer smo ujutru delimično dehidrirani. 

Kada se ujutro budite, razbudite se polako u krevetu nakon zvuka alarma. Ako vežbate ujutru, temeljno se istegnite kako ne biste srcu priuštili dodatan stres.

PROVERENI RECEPT ZA ZDRAVO SRCE

Kanadska istraživanja su otkrila da treba da sledite mediteranski način ishrane i da redovno vežbate, ukoliko želite da osigurate zdravlje ovog najbitnijeg mišića u vašem telu Ispitanici koji su redovno vežbali prema određenom programu i hranili se na mediteranski način smanjili su obim svog struka za osam centimetara, snizili sistolički krvni pritisak za šest mm žive i poboljšali svoju formu za 15 procenata u prvih devet meseci istraživanja.

Pročitajte i: Mediteranskom ishranom u borbi protiv srčanih oboljenja

VEROVANjA

Aristotel je smatrao da je srce izvor inteligencije, a glavna svrha mozga da hladi našu krv. Drevni Egipćani su verovali da se srce može samo kretati unutar tela.

ŽENSKO SRCE SE RAZLIKUJE OD MUŠKOG

Ne kaže se uzaludno da su ženska srca drugačija od muških. Naime, srca dama kucaju oko deset procenata brže nego srca muškaraca, tj. 78 puta u minuti, u poređenju sa 70 muških otkucaja.

Pročitajte i  Sprečite astmatični napad

Pročitajte i: Petominutna šetnja očuvati vaše srce

SMEH JE ZAISTA NAJBOLJI LEK

Samo 15 minuta smeha može da ima isti efekat za zdravlje srce, kao i pola sata aerobnog vežbanja.

NEOPHODAN JE KVALITETAN SAN

Dobro se naspavajte, jer nedostatak kvalitetnog sna povišava pritisak, što nas nervoznim, a pritom pojačava stres, apetit, usporava metabolizam i loše deluje na naše raspoloženje.

Pre spavanja dobro provetrite sobu i obavezno izbacite sve što vas ometa u spavanju.

Pročitajte i: 5 stvari koje odmah treba da izbacite iz vašeg kreveta

KUĆNI LJUBIMAC ČINI ČUDA ZA VAŠE SRCE

Čovekov najbolji prijatelj može ujedno pozitivno da utiče na smanjuje rizik od gojaznosti, povišenog krvnog pritiska (hipertenzije) i holesterola.

ŠTA DA RADITE KADA NEKO IMA SRČANI UDAR?

Najbolje rešenje kada neko ima zastoj srca ili srčani udar je neprekidna masaža srca.

“Ako pokušate da ostvarite masažu od sto kompresija u minuti, čak i da niste savršeno to odradili, imate najveće šanse ostvarenja najviše protoka krvi.”, objasnio je dr Karl Kern, istraživač Sarver centra za srce iz Tuscona i jedan od pionira ove metode. Ovom tehnikom ne proveravate puls osobe, ne čistite njene disajne puteve i ne izvodite disanje usta-na-usta.

Pročitajte i: Joga: Najkorisniji kardio program

EKG

Prosečno srce kuca 72 puta u minuti, 100000 puta dnevno, 3600000 puta godišnje i 2,5 milijardi puta tokom života. 

Izvor: Ordinacija.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *