6 razloga da đumbir postane deo vaše ishrane - Men`s Health

6 razloga da đumbir postane deo vaše ishrane

SMANJUJE NADUTOST 

Ako imate problema sa nadimanjem i gasovima, preporučljivo je da sa vremena na vreme pijete čaj od đumbira. U Srbiji omiljenim jelima sa pasuljima moguće je dodati i komadiće đumbira kako biste umanjili eventualnu nadutost posle obroka. 

Pročitajte i: Limunada sa đumbirom: Savršeno energetsko piće za pre i posle treninga

UBLAŽAVA BOL

Studije pokazuju da uzimanje đumbira odmah po pojavi prvih simptoma migrene može da pomogne pri ublažavanju bola. Druge studije su pokazale da đumbir može pomoći pri lečenju artritisa. Ljudi sa osteoartritisom ili reumatoidnim artritisom trpeli su manji bol i otoke kada su svakodnevno uzimali đumbir u prahu.. 

PREVENTIVA OD RAKA 

Đumbir ima neke osobine koje su veoma poželjne u borbi protiv raka, pokazalo je nekoliko studija. U jednoj od njih istraživači su otkrili da đumbir izaziva umiranje ćelija raka jajnika. Druga studija je pokazala da suplementi s korenom đumbira smanjuju upale u debelom crevu.

Pročitajte i: Koji su prirodni lekovi za suzbijanje gorušice

REGULIŠE MUČNINU 

Sledeći put kad osetite jaku mučninu, tokom borbe sa virusima ili pak tokom pojave morske bolesti, pokušajte da unesete đumbir u bilo kom obliku, jer je on kao sastojak u jelima ili lekovima odličan u otklanjanju mučnine. Jedna studija čak je utvrdila da je za otklanjanje mučnine tokom vožnje đumbir podjednako efikasan kao skopolamina, i to bez pospanosti i drugih nuspojava.

SMANJUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI 

Nova studija je pokazala da đumbir u prahu snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Ako je ovo bitno za vas, pratite nivo svog šećera u krvi pažljivo i proverite sa svojim lekarom kako đumbir u vašem slučaju može da poboljša interakciju sa lekovima.

Pročitajte i  Jedina smrznuta hrana koja prija zubima

 Pročitajte i: Napitak za pročišćavanje jetre

OPREZ

Đumbir može izazvati upalu usta i sluznice, što može da bude veoma iritantno.  Ukoliko vam se stoga konzumiranje đumbira učini neprijatnim, ne insistirajte na njegovoj upotrebi.

Pročitajte i: Prirodan lek za migrenu

Đumbir može da uspori zgrušavanje krvi, pa budite oprezni ukoliko imate poremećaj krvarenja ili uzimate lekove za proređivanje krvi,trebalo bi da se klonite đumbira .

Izvor: B92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *