Evo zašto prekomerno sedenje ozbiljno ugrožava naše zdravlje - Men`s Health

Evo zašto prekomerno sedenje ozbiljno ugrožava naše zdravlje

Istraživanja ukazuju da što više sedite, veća je verovatnoća da umrete od srčanih oboljenja ili raka, da doživite moždani udar ili obolite od dijabetesa.

Pročitajte i: Zašto sedenje ubija?

Polovinu života provedemo u sedećem položaju, a studije pokazuju da prekomerno sedenje povećava rizik od umiranja od praktično bilo koje bolesti koja nam padne na pamet. Ali možemo da uradimo nešto po tom pitanja. Jednostavno, možemo da ustanemo.

Istraživanje objavljeno u časopisu The British Journal of Sports Medicine je pokazalo da smanjenje vremena koje provodimo u sedećem položaju povećava dužinu naših telomera.

Pročitajte i: Pravilno sedenje pomaže u borbi protiv stresa

Telomeri su zaštitni poklopci napravljeni od DNK i proteina koji se nalaze na kraju hromozoma i pokušavaju da zaustave oštećenja tokom ćelijske deobe. Oni utiču na dužinu života ćelija, a sa kratkim telomerima se povezuju bolesti kao što su srčana oboljenja, mnoge vrste karcinoma, dijabetesa, gojaznost i moždani udari.

Naučnici su postavili hipotezu da razvijanje dužih telomera može da bude mehanizam pomoću kojeg ćemo da ostanemo duže zdravi i živi.

Interesatnu činjenicu predstavlja podatak  da duži telomeri nisu nužno povezani sa ljudima koji treniraju, već sa onima koji su redukovali sedenje. Treniranje ipak ne može da neutralizuje loše efekte prekomernog sedenja.

Pročitajte i: Petominutna šetnja će očuvati vaše srce

Dugo sedenje i odsustvo kretanja znači da ne postoji kontrakcija skeletnih mišiča što utiče na vaš metabolizam, a nivoi nezdravih vrsta masti, kao što su trigliceridi se povećava, dok se nivo dobrog holesterola smanjuje.

Pravite pauze, ustanite i prošetajte na poslu, manje gledajte televiziju (koja podrazumeva sedenje i ležanje) i redukovaćete rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Pročitajte i  Gde je istina: Šta se dešava sa vašim stomakom kad popijete kafu

Jedna studija je predstavila brutalne podatke da ljudi koji u proseku gledaju televiziju 6 sati dnevno skraćuju svoj životni vek za 4, 8 godina u odnosu na one koji ne gledaju televiziju. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *