Višak kilograma šteti srcu - Men`s Health

Višak kilograma šteti srcu

U novoj studiji koja je objavljena u magazinu „PLOS Medicine“ ustanovljeno je da osobi koja ima 80 kilograma, čak i blago narušavanje indeksa telesne mase preti oboljenjima srca, čak 20 odsto više nego što je to uobičajeno.

Naučnici su analizirali oko 200 hiljada odraslih ljudi, obraćajući pažnju na njihove indekse telesne mase kao i njihov gen za gojaznost. Kao i u prethodnim istraživanjima, osobe sa određenim varijacijama gena, imali su i visoke indekse telesne mase, ali te osobe su takođe imale i veliki rizik od srčanih oboljenja.

„Određena varijanta gena za gojaznost uvećava indeks telesne mase, što izaziva srčana oboljenja koja se manifestuju na krvnom pritisku, otpornosti na insulin i lipide, kao i povećanje otkucaja srca“, kaže koautor studije Tove Fall, sa švedskog Upsala univerziteta.

Takođe, Fall navodi da bi svaka osoba trebalo da teži da ima indeks telesne mase niži od 25, nezavisno od genotipa. Veoma je važno zapamtiti da indeks telesne mase ne pravi razliku između tipova tkiva. Primera radi, bodibilder može imati visok indeks telesne mase, iako nema mnogo kilograma. Mišići nisu problem, problem je višak telesnih masti. Dobar indikator potencijalnog problema jeste ogledalo – pogledajte se i zaključite sami.

Jedan od zaključaka istraživanja koje je sprovedeno je da redovna fizička aktivnost, čak i brza šetnja, može da smanji genetsku sklonost ka gojaznosti za čak 40 odsto. Upravo to može da sačuva srce od oboljenja.

Pročitajte i  Nadutost stomaka: 8 namirnica koje treba da izbegavate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *