Ovo je pravi razlog zašto ne možete da ostavite pušenje - Men`s Health

Ovo je pravi razlog zašto ne možete da ostavite pušenje

Naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu nedavno su otkrili još jedan razlog zašto je toliko teško ostaviti cigarete.

Naime, kada prvi put prestajete da pušite, verovatno ćete se susresti sa teškim periodom pronalaženja zadovoljstva u stvarima, u kojima inače uživate.

Pročitajte i: Prirodni lek pomoću kojeg ćete lako ostaviti pušenje

U sprovedenoj studiji, pušači koji su pokušavali da prestanu sa pušenjem, požalili su se da osećaju smanjeno zadovoljstvo (fenomen pod imenom “anhedonija”) tokom svoje prve nedelje bez cigareta.

„Razlog verovatno leži u redukciji nikotina, koji inače pojačava pozitivna osećanja“, izjavila je autorka studije Džesika Kuk.

„Nikotin stimuliše centar u mozgu, koji je zadužen za zadovoljstvo, a ako ste navikli da da pušite tokom ugodnih aktivnosti, onda se ovaj hemijski efekat još više povećava“, dodaje ona.

Pročitajte i: Pušenje izaziva anksioznost

Anhedonija  otežava proces ostavljanja cigareta, a u studiji su zabeležili slučajevi ispitanika, koji su ubrzo poklekli i nastavili da puše, jer su imali visok nivo anhedonije.

Dobra vest je da je anhedonija od odvikavanja od pušenja samo privremena, a zamena nikotina može da pomogne da je prevaziđete.

Pročitajte i: Ishranom protiv pušenja!

„Otkrili smo da doživljaj zadovoljstva usled motivisanje nagrađivanjem dovodi stvari u normalu nedelju dana nakon prestanka pušenja“, kaže Kuk. „Veoma je važno da pronađete način da zamenite nikotin tokom te prve nedelje najvećeg iskušenja.“

Pročitajte i  Najbolji prirodni lek protiv peruti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *