Rokenrol za duži život - Men`s Health

Rokenrol za duži život

Najzad, evo i naučnog tumačenja fenomena Rolingstons: živa muzika dodaje svećice na vašoj rođendanskoj torti

Džeger, Ričards, Vud i Vots: ove legende živog nastupa nastavljaju da pune arene i mrdaju kukovima enormnim intenzitetom u svojim sedamdesetim godinama. Ali, tajna trajanja njihovih besmrtnih zmijskih pokreta konačno je otkrivena. Ranija istraživanja su potvrdila da je muzika blagotvorna za autonomni nervni sistem, jer stabilizuje krvni pritisak i puls, kao i limbički sistem, odgovoran za emocije. Jednostavno rečeno, muzika može dovesti do mentalne i fi zičke euforije.

View this post on Instagram

Sunday vibes.. #therollingstones #sunday

A post shared by The Rolling Stones (@therollingstones) on

Ali, nova studija Univerziteta u Londonu otkriva da redovni muzički nastupi mogu da produže životni vek. Istraživači su izveli psihometrijske testove na ljudima koji su učestvovali u raznim aktivnostima za poboljšanje života, i ustanovili da se sreća povećava za 21 odsto posle slušanja žive muzike na koncertu, a posle joge i šetnje sa psom tek za 10 odnosno 7 odsto.

Suštinski, iskustvo saživljavanja s muzikom – ne prosto ubadanje slušalica u uređaj – daje ovaj efekat. Uvažavajući ove nove podatke uz postojeće dokaze o povezanosti osećaja blagostanja sa dugovečnošću, autori studije zaključuju da odlazak na živu svirku svakog drugog vikenda vašem životnom veku može dodati devet godina.

Dok je blagostanje termin koji je teško precizno defi nisati, ove darove dugovečnosti možda su najbolje objasnili istraživači sa Harvarda, koji su ustanovili da su životno zadovoljstvo i sreća povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i šloga, koji su uzročnici otprilike trećine smrti u Evropi svake godine.

Uz ovu statistiku, na onih rokerskih devet dodajte još dve, što će broj svećica na vašoj poslednjoj rođendanskoj torti povećati za čitavih jedanaest.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> @menshealthsrbija

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte i  Namirnice koje pomažu u borbi protiv dijabetesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *