Zablude o zdravlju koje morate da zaboravite - Men`s Health

Zablude o zdravlju koje morate da zaboravite

OD HLADNOĆE MOŽEMO DA SE RAZBOLIMO

 Sama po sebi, hladnoća nam ne može ništa, čak je i dobra za zdravlje. Imuni sistem se razbudi kad zimi izađemo na svež vazduh.

Pročitajte i: Kako da pobedite prehladu?

ZIMI NE TREBA DA VEŽBATE NAPOLJU

Spremite se da se izvučete iz toplog kreveta i pravac na trčanje. Osim što ćete sagoreti više kalorija nego kad je lepo vreme, endorfin će vam skočiti i zbog fizičke aktivnosti, ali i zbog činjenice da ste na svežem vazduhu.

ZIMI SE SVE ALERGIJE SMIRE

 Nema sezonskih alergena poput polena ili ambrozije, ali sve ostali alergeni vrebaju i zimi. Naročito oni poput prašine i životinjskih dlaka. Mnoge plesni koje su česti izazivači alergija čak naročito vole zimu. Osim toga, zimi se obično ređe i luftira, što sve pogoduje alergijama.

Pročitajte i: Zbog čega bi trebalo zimi trenirati napolju

ZIMI NAM NE TREBA KREMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA

Zimi smo zapravo još izloženiji štetnom uticaju sunčevih zraka nego leti. Osim toga, sneg i led reflektuju svetlost, dodatno pogoršavajući situaciju kad smo, recimo, na planini. Čak i zimi, dakle, ne bi tebalo da zanemarujete lice – neka vaša dnevna krema bude neka sa odgovarajućim faktorom zaštite.

VEĆINA TELESNE TOPLOTE SE GUBI PREKO GLAVE

Ako po hladnoći okolo idete bez rukavica, izgubićete neproporcionalno veliku količinu toplote preko šaka. Zimi se i kapa i šal i rukavice nose sa razlogom.

MANJAK SVETLOSTI IZAZIVA ZIMSKU DEPRESIJU

Mračniji dani svakako ne pomažu, ali sami po sebi neće izazvati depresiju. Ono što je mnogo opasnije je histerija izazvana praznicima, rokovi za završetak velikih poslova koji teba da se privedu kraju krajem godine, stres zbog trošenja oko Nove godine.

Pročitajte i  Mršavite dok spavate: Ukusni napitak koji brutalno sagoreva masne naslage

Pročitajte i: 8 namirnica koje će oterati zimsku depresiju

ZIMI SE GOJIMO

Iako se svi plašimo da ćemo do proleća nabaciti previše kilograma, tokom zime zapravo se obično dobije svega kilogram i po, dva, što i nije razlog za toliku zabrinutost, zar ne?

VITAMIN C ŠTITI OD PREHLADE

 Ovo nije potpuna laž. Iako nas vitamin C neće odbraniti od virusa, ipak redovno uzimanje preporučene doze od 75 miligrama tokom zime može da pomogne u održavanju imunog sistema u stanju pripravnosti.

KOSA OPADA TOKOM ZIME

Hladnoća nam zapravo čuva vlasi, kosa mnogo više opada u proleće i leti nego zimi. Ali, može se desiti da u toku zime postane suva i lomljiva.

Pročitajte i: Zašto se gojimo tokom zime?

ČAŠICA ALKOHOLA ĆE NAS ZAGREJATI

Alkohol stvara privid toplote iznutra, ali zato što krv zapravo struji u suprotnom pravcu, ka površini kože, udaljavajući se od unutrašnjih organa. To znači da naša unutrašnja temperatura tela zapravo opada posle konzumiranja alkohola. Osim toga, alkohol umanjuje sposobnost tela da drhti i time stvara dodatnu toplotu.

Izvor: Mondo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *