Šta se desi kada...nastupi napad panike? - Men`s Health

Šta se desi kada…nastupi napad panike?

Samo jedna osoba na svakih dvadeset doživi pravi napad panike – ali simptomi su nam svima poznati. Men’s Health izlazi na crtu takvom stanju!

UZBUNA

Napad panike se desi kada mozak protumači neki događaj kao loš po vas. Rok koji nije moguće ispuniti, recimo, mogao bi da izazove preteranu reakciju vašeg hipotalamusa. Kada vam stigne direktorov imejl s takvim zahtevom, deo mozga šalje signal hipofizi i nadbubrežnim žlezdama, što izaziva cunami hormona stresa, adrenalina i kortizola. Tada dolazi do reakcije „bori se ili beži“.

ZNACI UPOZORENJA

Iznenadni talas hormona stresa izaziva plitko disanje, ubrzan rad srca, drhtavicu, palpitaciju (jako lupanje srca) i preusmerava krv k određenim mišićima i organima koji bi mogli da pomognu u rešavanju problema. To je biološki odgovor koji treba da maksimalno uveća šanse za preživljavanje – ali on može da mali problem na poslu pretvori u pitanje života i smrti. Setite se da ipak nije tako.

JEDNOSTAVNA REŠENJA

Preterano razmišljanje o situaciji – zamišljanje direktorove reakcije u trenutku kada shvati da niste poštovali rok – može samo da uveća teskobu. Istraživanja pokazuju da preusmeravanje pažnje na jednostavne radnje može da vas smiri. Rešenje može biti brojanje pločica ili parketnih daščica u kancelariji, sve dok vam se rad srca ne stabilizuje i ne prođe napad panike.

NE BORI SE, BEŽI!

Nalet adrenalina traje oko tri minuta, što znači da inicijalna panika brzo prolazi. Međutim, kortizol se duže zadržava, pa mogu da prođu i dva sata dok stres ne počne da popušta. Imajte na umu da će vaš hipotalamus, dokle god je pod naponom, „naručivati” lučenje ovih hormona. Probajte da se sklonite: u ovom slučaju, ustanite od stola i napravite pauzu od bar pet minuta.

Pročitajte i  Pobedite mamurluk: 6 namirnica za brz oporavak organizma

TRČANJE KAO VENTIL

U težim situacijama lekari prepisuju lekove protiv anksioznosti zajedno s betablokatorima da bi ujednačili rad srca i smirili bol u grudima. Ipak, najbolji lek leži u načinu života, a mi vam preporučujemo superstarove Men’s Health-a: omega 3 masne kiseline iz ribe značajno usporavaju nalet adrenalina izazvan stresom; vitamin B iz bifteka smanjuje nivo kortizola; a trčanje u vreme ručka, sem toga što troši višak adrenalina, proizvodi endorfin koji podiže raspoloženje. Bežanje je najbolji način borbe!

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> @menshealthsrbija

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *