Odmor od 5 minuta - Men`s Health

Odmor od 5 minuta

ISKLJUČITE MOBILNI I IDITE NA PAUZU ZA RUČAK
“Naša tela su dizajnirana da trpe povremeni stres, a ne svih 24 sata”, kaže Dejvid Posen, pisac “Male knjige o oslobađanju od stresa”. Uklanjanje uzroka stresa, pa i na vrlo kratko vreme, daje priliku telu da se oporavi, resetuje i relaksira”. Bruks Gamp, naučnik koji je otkrio da više godišnjeg odmora znači i manji rizik od srčanog udara, kaže da moramo da ugrabimo svaku priliku da se oslobodimo činilaca stresa. “A to znači da odete lepo na pauzu za ručak, bez obaveze da nekog obaveštavate gde idete”.

NAKRCAJTE KOMP FOTKAMA SA LETOVANJA
Mnogi naučnici koji se bave odmorom praktikuju i sami ovu tehniku. “Gledanje slika koje pokazuju bezbrižnost godišnjeg odmora, omogućiće vam da ponovo doživite slično osećanje”, kaže Posen. Stavite ove fotke kao skrinsejver ili ih alploudujte na Flickr ili Picasa, da možete često da ih gledate.

PRIČAJTE O LETOVANJU SA KOLEGAMA
Psiholozi ovu pojavu zovu “ponavljanje”. Što više (i pre) pričate o vašim doživljajima, oni će se bolje urezati u vaše pamćenje – kaže Džordž Levenštajn, professor psihologije na Carnegie Melon University. “Možda vam se učini ljigavim da stavite svoje slike na “slajdšou” pred kolegama, ali će krajnji efekat dosađivanja vašim kolegama i komšijama na kraju biti to što ćete osećanje odmora duže zadržati u sebi”.

IZAĐITE OPET U PRIRODU
Velike su šanse da ste tokom odmora bili puno vremena na otvorenom. Nastavite tako i kad se vratite kući. Naučnici sa Columbia University otkrili su da izlaganje negativnim jonima, koji nastaju kad su molekuli vazduha izloženi suncu, zračenju, vetru i vodi koja teče – povećava budnost, mentalnu bistrinu i raspoloženje. Savet ovi joni se nalaze van vaše kancelarije!

Pročitajte i  Moć prirode: Zdravstveni benefiti luka

STVORITE ZVUKE KOJI SU VAS USPAVLJIVALI NA ODMORU
Postojan, umirujući zvuk talasa, na primer. “Prirodni ritam talasa usporava um i relaksira telo”, kaže Alan Kek, psiholog sa privatnom praksom na Floridi. Između ostalog, on se bavi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *