Da li vam treba godišnji sistematski pregled? - Men`s Health

Da li vam treba godišnji sistematski pregled?

NE (ako ste individualac)
Dr Tomas L. Miler, lekar i načelnik, Medicinski univerzitet u Juti, Solt Lejk Siti

Godišnji sistematski pregledi su visokocenjeni susreti pacijenata i lekara, ali ne postoji adekvatan podatak koji potvrđuje da ćete živeti duže ili biti zdraviji ako praktikujete ovaj dejt. Medicinski autoriteti ne savetuju koliko često treba posećivati lekara, već preporučuju kada treba da se obave određene provere i imunizacija. Tradicionalno, na sistematskom pregledu dobijate uput za standardne analize koje treba obaviti (krvna slika, provera nivoa holesterola, kolonoskopija, vakcina protiv tetanusa).

Ali, s pojavom elektronskih medicinskih zapisa, bolnice i kompanije za zdravstveno osi guranje u svetu kreirale su nov način putem kojeg pacijenti mogu imati individualne konsultacije onlajn. Zdrav čovek koji redovno brine o sebi tako ima mogućnost da dođe do potrebnih podataka i pre nego što samoinicijativno zakaže i obavi ispitivanja ili vakcinaciju u skladu sa svojim potrebama, te mu godišnji sistematski pregled možda i nije neophodan. Ali, upozoravamo: onlajn preporuke i konsultacije možda nisu dovoljne da nateraju nekoga da se kontroliše. Ako ste taj tip, ipak je pametnije da posetite lekara jednom godišnje, ili svake treće godine ako vam je manje od 50 godina. U slučaju da imate povi šen krvni pritisak ili dijabetes, pušite ili ste gojazni, jednom godišnje možda i nije dovoljno.

DA (ako vam treba lični zdravstveni trener)
Dr Alan Gorol, profesor Medicinske škole Harvard i lekar u Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu

Sistematski pregled ne sme da bude površan, desetominutni, koji se završi uputima za gomile analiza. To je godišnja provera zdravstvenog stanja i način da održavate kontakt sa svojim lekarom. U tome je velika razlika. Pravilan sistematski pregled mora da uklju či razgovor o opštem zdravlju i stvarima koje utiču na njega. Koliko ste pod stresom? Kako izlazite nakraj s njim? Da li se dovoljno odmarate, koliko spavate i vežbate? U kakvoj ste vezi? Potreba sistematskih pregleda sve više se dovodi u pitanje zato što to mahom postaje rutinski pregled.

Razlog je malo ulaganje u zdravstvo, te opšta praksa može samo da propada, čak i ako pribegava zakazivanju većeg broja kraćih pregleda. Ipak, timski pristup treba da omogući lekarima da se više bave pacijentom. Na primer, sestre daju vakcine, a uputi i zahtevi za analize rešavaju se kompjuterski. Na taj način lekari imaju 15-20 minuta da razgovaraju s vama o stvarima koje su od značaja, plus još 5-10 minuta da izvrše pregled. Odnos koji se na taj način uspostavlja veoma je važan. Ukoliko to zanemarite, utoliko gubite mogućnost da sebi obezbedite personalizovan lekarski pregled

PRESUDA

Ako napustite ordinaciju sa utiskom da je sistematski pregled bio samo gubljenje vremena, postavite sebi nekoliko pitanja: Da li sam zdrav? Da li imam dobar odnos sa svojim lekarom? Da li sam voljan da uradim „domaći zadatak“ (koji uključuje dosta šetnje) da bih obavio sve potrebne analize i provere? Ukoliko potvrdno odgovorite na sva pitanja, proverite sa svojim lekarom da li možete da preskočite jed nu ili dve godine sistematskog. Ali ako ste na barem jedno pitanje odgovorili negativno, onda se malo aktivirajte.

Tražite dužu konsultaciju, unapred proverite krvnu sliku da biste došli s gotovim rezultatima i pripremite konkretna pitanja koja se tiču vašeg zdravlja. Gledajte na to kao da imate godišnji sastanak sa finansijskim savetnikom ili računovođom, i videćete da ćete iz ordinacije izaći s korisnim informacijama i mnogo zadovoljniji.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> @menshealthsrbija

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  13 znakova da niste više tako mladi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *