Briga o sebi - Men`s Health

Briga o sebi

Predstavljamo vam MH sat-po-sat vodič koji će nam pomoći da razumemo, sačuvamo i – da! – pojačamo energiju muškarca.

6:30 h. VI STE RANORANILAC
Što se ranije budite to je viši nivo kortizola, poznatijeg kao hormon stresa. Ova čestica može da podigne koncentraciju i produktivnost – naročito ako naučite kako da ga iskoristite.

7:30 h. PUSTITE SUNCE UNUTRA
Odugovlačite na putu do posla dok kupujete novine ili popijete kafu u dvorištu. Biti napolju na suncu (ili barem na dnevnoj svetlosti) pokreće signale koji govore mozgu da prestane da proizvodi melatonin, supstancu koja vas čini pospanim.

10 h. VREME ZA POKRET
Ignorišite mejlove; odložite listanje sajtova. Taj tip kojišto entuzijastično prepričava svoju “neverovatnu noć”? Izbacite ga iz kancelarije. Vaš prirodni dnevni ritam i energetski talas posle dobrog doručka (u to ne spade burek) čini ovaj period najproduktivnijim, pa je to sjajno vreme da zapravo, znate, radite.

10:30 h. PAUYA ZA KAFU
Evo o čemu se radi: kafa je u redu. Čak i eksperti za san je piju. Ali to je sastojak koji je najbolji kada se umereno konzumira, pa će vam svaki nutricionista koga pitate reći da je pijete u razumnim količinama. Koristite manje šolje – do 1,.5 dl najviše – i rasporedite ih u toku dana, kao što to Italijani rade sa espresom.

12:30 h. STVARI KOJE NAJBOLJE IYGLEDAJU, NAJGORE SU ZA VAS
Žao nam je, ali ako čeznete za tim, verovatno je u pitanju nešto loše. Ako zapravo želite da ostanete pri svesti posle ručka, odlučite se za sendvič sa grilovanom piletinom i salatu od spanaća (koji je krcat borcem protiv umora – gvožđem). Nikad ne možete da pogrešite sa ribom (osim ako je pržena u fritezi i poslužena u obliku štapića) ili ćurećim čilijem punim pasulja koji vam pruža sporo gorući gas dovoljan za celo popodne, zahvaljujući zdravom balansu proteina i ugljenih hidrata.

13h. ČOVEČE POPIJ NEŠTO
Dehidriranost je jedan od vodećih uzroka popodnevnog klonuća – ili bednog osećaja ponekad – jer usporava krvotok, a samim tim manje kiseonika stigne do mozga. U suštini, trebalo bi redovno da se hidrirate tokom celog dana – trinaest čaša dnevno za prosečnog momka. Sporedni efekat sve te vode je i to što ćete više puta morati da ustanete i prošetate do toaleta, a šetnja je dobra.

14 h. DIGNI SE, MLADI VOJNIČE
Bilo koja vrsta aerobne aktivnosti može da popravi koncentraciju tako što će aktivirati supstance u mozgu poput dopamina. Postoji sve popularnija škola mišljenja da smo zaista efikasni samo u naletima i da bi kancelarijske službenike trebalo ohrabriti da prave pauze, čak i ako bi to značilo da napuste zgradu u odu u teretanu. Ako imate samo pola sata, probajte sa intervalnim treningom. Skorašnja studija je pokazala je da ekstremno intenzivno kratko vežbanje (čak i 10 minuta je dovoljno) može biti jednako efikasno kao i regularan trening – dobijate iste zdravstvene benefite i skok endorfina.

Pročitajte i  Umanjite negativne efekte sedenja ovim trikovima!

15 h. NASA KAŽE: DREMKA!
Prosečni dnevni ritam dostiže svoju najnižu tačku u dva trenutka: 3 ujutru i 3 popodne. Odatle popodnevni pad energije. Ako imate vrata ili vam je šef napredan tip, razmislite o odmoru. Čak i kratke dremnke dokazano smanjuju umor i popravljaju fokus. NASINAasina analiza pilota na dugačkim letovima pokazala je da oni koji odspavaju barem 26 minuta imaju bolju brzinu reagovanja za 16 odsto, dok oni koji ne spavaju pokazuju pogoršanje od 34 odsto.

16:30 h. POJEDITE JABUKU

17 do 18 h. AKO NISTE VEŽBALI, SADA TO URADITE
Temperatura vašeg tela obično je najviša rano uveče, pa su vaši mišići bukvalno najzagrejaniji tada. A sudeći prema Karasuu, “mašinu treba održavati na odgovarajući način”. Zato, on insistira na treningu regularnog intenziteta, što on definiše kao sposobnost da trčite brzinom od 10 km na sat, tokom 20 minuta.

18 h. PIVO ILI DVA SU U REDU, ALI POPIJTE VIŠE I VAŠ SAN ĆE BITI UNIŠTEN
Prof. dr Orfeu Bakston, pomoćnik profesora na Odseku medicine sna na Medicinskom fakultetu na Harvardu, ima zanimljivo objašnjenje zašto su ljudi koje muči hronična insomnija i oni koji ostaju budni do veoma kasno džangrizavi i nervozni. Ne radi se samo o tome da su umorni i zbog toga razdražljivi. Nervoza zapravo dolazi od toga što nisu iskusili dovoljno REM faza sna (ili faza kad sanjamo), funkcije mozga koja pomaže osobi “da se nosi sa emocijama koje nadolaze tokom dana. U odsustvu sna, to se ne događa”.” A rezultat je, kaže on, neka vrsta “posttraumatskog stresnog poremećaja” koji može negativno da utiče na to kako komunicirate sa drugima. Šta najviše ometa REM fazusan? Previše alkohola, koji takođe može da poremeti i duboki san koji prethodi REM fazi. Više od polovine hormona rasta se oslobađa se tokom perioda dubokog sna, a “ako ga nema, onda se ubrzava starenje”.” I, naravno, osećate se generalno usporeno.

19 h. LAGANA VEČERA
Večera bi trebalo da bude mala i najmanje tri sata pre spavanja. Vašem telu je potrebno toliko vremena da procesuira hranu i izbegne vraćanje kiseline. Najedite se zeleniša i navalite na proteine.

22 h A ŠTA JE SA SEKSOM?
Karasu, energetski guru, je odlučan po ovom pitanju: “Ugađanje seksualnosti će… smanjiti količinu testosterona i stvoriti lenjost u telu.” Čekajte – šta? “Jednom ili dva puta nedeljno je OKok”, ali, “nema promiskuiteta”. Ako mislite da ovakav asketski režim verovatno nije dobro prihvaćen od strane njegovih brojnih klijenata – generalnih direktora, poznatih ličnosti, Kraljeva svemira – u pravu ste. “Oni su rekli:, Jebi se!”, kaže Karasu i smeje se onako kako to samo može čovek koji naplaćuje 1.000 dolara na sat. “Obično se, međutim, urazume na kraju”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *